Еманюел Макрон реорганизира Елисейския дворец

Еманюел Макрон реорганизира Елисейския дворец
A A+ A++ A

Истинска политическа буря се разрази във Франция заради скандала с висш служител от охраната на държавния глава, заснет да бие демонстранти. По случая бяха обвинени, освен охранителя, още четирима, сред тоито трима полицаи и мъж, работил за партията на Макрон. Френският вътрешен министър ще бъде изслушан днес от парламентарната комисия заради скандала.

Еманюел Макрон е наредил да бъде извършена реорганизация на неговата канцелария. Френският президент е признал за слабости в начина, по който Елисейският дворец е подходил към случая. 

Миналата седмица в. „Монд” публикува видеозапис, на който се вижда как президентският охранител Александър Бенала влачи жена, а после бие мъж по време на протести на 1 май в Париж. Скандалното видео е било предадено от трима полицаи. Те са отстранени от служба и обвинени в нарушаване на професионалната тайна.

Срещу президентския телохранител Александър Бенала бяха повдигнати обвинения за насилие над протестиращи хора на 1 май. Той беше уволнен в петък, а на следващия ден следователи претърсиха дома му.

Същото обвинение е повдигнато и срещу Венсан Краз - член на управляващата партия "Република, напред!". Според разследващите двамата са били на демонстрацията на 1 май като наблюдатели, не е ясно обаче защо са били с полицейски каски.

Докато тече процесът, Бенала и Краз нямат право да носят оръжие и да заемат обществени длъжности.

Случаят предизвика вълна от обществено недоволство във Франция. Макрон е определил действията на своя бодигард като "неприемливи" и "шокиращи". Френският президент е критикуван, че дълго мълча по случая и не е предприел действия по-рано. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници