Съветничка от Перник зове колеги да помагат без пари на администрацията

Съветничка от Перник зове колеги да помагат без пари на администрацията
Над 8500 души се надяват държавата да покрие поне част от щетите за порутените им домове, а до момента от Междуведомствената комисия има решение за обезщетявянето едва на 194 от тях. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общинската съветничка от Перник Галина Асенова призова колегите си да помагат без пари в организацията по обработване на молбите на гражданите, чиито домове са пострадали след земетресението на 22 май.

Над 8500 души се надяват държавата да покрие поне част от щетите за порутените им домове, а до момента от Междуведомствената комисия има решение за обезщетявянето едва на 194 от тях.

Само за 35-има души пък били преведени парите, съобщиха от общината, цитирани от БТА.

От деня след бедствието досега четирима души са работили като доброволци по създаването на организация за обработване на документите на гражданите, информира директорът на Дирекция „Икономическо развитие и управление на собствеността“ в общината Юрий Драганов. Някои от тях продължават да помагат абсолютно безвъзмездно.

Сред доброволците в първите дни беше и Галина Асенова. Досега друг съветник не е изявявал желание, каза Юрий Драганов.

Той призна, че всяка помощ би била ценна. Достатъчно е, по думите му, дори само двама души да застанат до телефоните, за да отговарят на хората, които непрекъснато звънят с въпроси или за съвети.

В момента по молбите на гражданите работи целият състав на дирекцията. Пренасочени временно заради бедствието са служители от данъчната служба и от кметството в село Богданов дол.

„Общината ще спази законовия срок, в който трябва да подаде всички документи на гражданите в Междуведомствената комисия“, гарантира кметът Росица Янакиева. Този срок изтича на 5 октомври.

Там, където все пак междуведомствената комисия е отпуснала средства, те са в пъти по-малки от оценката на експертите, предаде БНТ.

В село Дивотино например, където щетите по къща са били оценени на 27 000 лева, от комисията отпускат на собственика й за ремонт едва 2400 лв., като се аргументират с ниската данъчна оценка на имота.

Доста са проблемите и около еднократната социална помощ от 325 лв. При около 11 000 подадени молби, близо половината са с откази. Оказва се обаче, че тези пари трябва да бъдат върнати, ако Междуведомствената комисия също отпусне средства.

#Перник #заметресение #22 май #Росица Янакиева #обезщетение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници