Костов: Външната политика на България не е балансирана

Костов: Външната политика на България не е балансирана
Бих допуснал само враждуващи страни да дойдат в България, т.е. и двете страни в сирийския конфликт задължително, тогава можем да говорим за балансирана политика, обясни Иван Костов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България трябва да се върне към балансираната външна политика, смята лидерът на ДСБ Иван Костов, според когото тя е небалансирана.

Иван Костов призна пред Нова телевизия, че според него министърът на външните работи Николай Младенов е допуснал грешка, когато е поканил на заседание в България опозиционните сили от Сирия.

В края на м. май край София се проведе среща на сирийската опозиция по инициатива на външния министър Николай Младенов.

Според информацията на МВнР това е първото подобно събитие, което събира на едно място трите основни опозиционни групи.

Тогава домакинът на срещата Николай Младенов заяви, че на фона на случващите се кръвопролития в Сирия трябва да се направи всичко възможно, за да се убеди международната общност да бъде по-активна за спирането на насилието.

Срещата завърши с приемане на документ, в който се казваше, че „осъдителните декларации на международната общност вече не са достатъчни за защита на сирийския народ“.

„Бих допуснал само враждуващи страни да дойдат в България, т.е. и двете задължително, тогава можем да говорим за балансирана политика“, обясни Иван Костов.

По думите му България се нуждае от нов план за противодействие на международния тероризъм, дори ако е необходимо ново преразпределение на средства и ресурси, за да се осъществи превенция.

Според Иван Костов важна е оценката на терористичната атака срещу израелски туристи в Бургас, дали става дума за пробив в националната сигурност.

„Ако се каже, че има пробив, събитията се анализират по един начин. Ако се каже, че няма пробив, се действа по друг начин. Това е важно, за да се оцени работата на ДАНС“, коментира лидерът на ДСБ.

„Ако се избяга от въпроса защо терористите избраха именно нашата страна, няма да можем да дадем правилния отговор“, категоричен е Иван Костов.

В тази връзка той предлага да се пренапише наново докладът за национална сигурност, в който имало буквално само едни ред за борбата с международния тероризъм.

#Иван Костов #терористична атака #израелски туристи #национална сигурност #Николай Младенов #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници