ВМРО твърдо против вдигането на акциза на бездимните цигари

ВМРО твърдо против вдигането на акциза на бездимните цигари
A A+ A++ A

Депутатите от ВМРО ще гласуват в пленарна зала твърдо против вдигането на акциза на бездимните цигари. Това коментира пред журналисти Александър Сиди от ПГ на "Обединени патриоти - НФСБ, "Атака" и ВМРО".

Поводът е внесеният от ГЕРБ и депутати от НФСБ законопроект за промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Предвижда се новата ставка за бездимните цигари да влезе в сила от 1 октомври тази година.

Според Сиди внасянето на измененията е трябвало първо да бъде съгласувано с групата на "Обединени патриоти", а не да бъдат приканени да подпишат законопроекта "на крак в залата".

Европейската комисия, която е особено стриктна по отношение на акцизната политика, гледа по малко по-различен начин, а той е именно, че тези цигари са безвредни до доказване на противното, а не както обикновено работи Комисията, посочи Александър Сиди, цитиран от БТА.

По думите му това означава, че тя дава шанс на това ново изделие. В България също би трябвало да изчакаме да видим дали има доказателства, че тези бездимни цигари са толкова вредни колкото и конвенционалните цигари, защото иначе остават съмнения защо точно го правим, коментира той.

Виждаме, че тези бездимни изделия взеха един сериозен пазарен дял и веднага бива ударен този производител с акциз, с който вдигаме цената на това изделие и съответно пушачите се връщат към конвенционалните цигари, отбеляза Сиди.

Като част от управляващото мнозинство депутатите от ОП трябва да търсят начин да бъде напълнена хазната, но хайде да не го правим на гърба на българските граждани и на здравеопазването, призова Сиди. Като говорим за ползата, нека да видим каква ще бъде вредата, когато върнем тези хора, които пушат това изделие, на конвенционални цигари, посочи той.

От "Воля" също смятат, че трябва да се изчака с промяната на акциза на бездимните цигари. Ние сме за адекватно облагане, както на конвенционалните цигари, така и на бездимните тютюневи изделия, коментира Дора Христова пред журналисти в парламента.

Тя отбеляза, че засега тези продукти не могат да бъдат квалифицирани към групата от традиционните тютюневи изделия, затова според ЕК е по-добре акцизът им да бъде като на насипния тютюн. Вместо в средата на годината да се променя акцизът, защо не се изчака новата директива на ЕК, в която да бъде дадено конкретно становище към коя група се класифицират, коментираха от "Воля".

От партията ще изчакат дебатите в парламентарните комисии и тогава ще вземат окончателно решение дали да подкрепят законопроекта.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници