В Мексико се провеждат президентски, парламентарни и местни избори

В Мексико се провеждат президентски, парламентарни и местни избори
A A+ A++ A

Мексиканските гласоподаватели избират своя 58-и президент, чийто мандат ще започне на 1 декември и ще продължи до 2024 г., предадоха световните агенции. По конституция той няма да има право да се кандидатира след изтичане на този шестгодишен мандат.

Днес мексиканците гласуват и за 128 членове на Сената (горната камара на парламента) и за 500 членове на Камарата на депутатите (долната камара на парламента). Гласува се още и за местни парламенти на мексиканските щати и за местни органи на властта в 1600 населени места. Като цяло има 17 670 кандидати за щатските и местните избори, предаде Асошиейтед прес.

Изборните секции отварят врати в 8 ч. местно време и затварят врати в 18 ч. местно време във всяка една от трите мексикански часови зони. Близо 90 милиона мексиканци имат право на глас. Най-голям интерес поражда вотът за президент. Миналите президентски избори бяха през 2012 г. и на тях гласуваха малко над 50 милиона души. Избирателната активност беше тогава около 63 процента. Гласува се в един тур.

 

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници