Майки на деца с увреждания протестираха в Перник

Майки на деца с увреждания протестираха в Перник
A A+ A++ A

Протест в подкрепа на семействата с деца с увреждания се проведе днес в Перник. Въпреки дъжда, под звуците на детски песни и с фланелки с надпис "Системата ни убива", майки на деца с увреждания от общината отново представиха исканията си. Подкрепа получиха и от десетки перничани, дошли пред сградата на Общината.
 
"Никой няма право да се отнася така с майките и с децата, които имат по-различни потреби. Опитвам се поне за минута да се поставя на мястото на тези родители, но ми е много трудно, не мога“, сподели Мариела Григорова, която инициира протестната проява в знак на разбиране на проблема.
 

"Социалната система трябва да се промени. Трябва да има регистър на хората с увреждания, да се опишат в него точните увреждания и проценти по ТЕЛК-овите решения, като в своеобразна категоризация", смята Радосвета Николова, която е майка на дете със специални потребности.
 
"В момента системата за лична помощ е хаос. Има програми, които се изпълняват от общините, има такива, които се изпълняват от Агенцията за социално подпомагане. И въпреки това средства не стигат. И въпреки това има инвалиди със 100% инвалидност, които нямат личен асистент. Трябва да се реши и проблемът с подпомагането на децата, които навършват 18 години и изведнъж се оказват в живота с някакви минимални средства за оцеляване", допълни още Николова.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници