Анастасов: От атентата не може да се прави извод за пробив в сигурността

Анастасов: От атентата не може да се прави извод за пробив в сигурността
От един-единствен случай не може да се направи заключение, че има пробив в националната сигурност, категоричен е депутатът Анастас Анастасов от ГЕРБ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От един-единствен случай не може да се направи заключение, че има пробив в националната сигурност, категоричен е депутатът Анастас Анастасов от ГЕРБ.

Зам.-председателят на Народното събранияе и председател на Комисията пo вътрешна сигурност и обществен ред в парламента посочи, че службите работят и събират информация и изводите могат да се направят, когато информацията бъде анализирана, предаде БГНЕС.

По отношение на качеството на сигурността в другите държави, в последните 5 години има над 15 атентата, при които има 40 загинали и много ранени, обясни още Анастасов.

Той подчерта, че и в държавите с най-развита система за сигурност се случават терористични атентати, а извършителят се търси сред десетки милиони хора, затова е трудно да бъде идентифициран.

„Атентатът на летище „Сарафово“ в Бургас не е насочен срещу българската държава, а срещу израелската, и по-конкретно – срещу нейните граждани“, коментира Анастас Анастасов.

Той отхвърли твърденията на Веселин Методиев от ДСБ, че ДАНС има недостатъчен бюджет .

„Ако има някакви проблеми в ДАНС в момента, те са по-скоро неизпълнение на функции, но не и липса на финансиране. Никой не се сети в продължение на 20 години за законите за службите, а от 4-5 месеца стана голяма активността“, коментира председателят на вътрешната комисия в НС.

Анастас Анастасов посочи, че след атентата всеки гражданин трябва да си даде сметка доколко е готов да се лиши от свободата си за сметка на сигурността.

„Колегите от опозицията искаха оставките на вътрешния и външния министър, това е политическо мародерство. Не си спомням в света, където и да е имало такъв атентат, партиите, които са управлявали, и опозицията да не са се обединили и да избегнат в бъдеще такива атаки. Това за мен е атака срещу правителството“, уточни Анастас Анастасов.

Той добави, че България е била посетена от директори на ЦРУ и „Мосад“, които били единодушни, че службите за сигурност работят на 100%.

Зам.-председателят на Народното събрание коментира и 5-годишния обзорен мониторингов доклад на ЕК за България.

„Отчетени са всички положителни неща, като има и критики, и препоръки. Лошото е, че опозицията прави собствен прочит на отделни абзаци от доклада. Това, което им е удобно, се пуска в общественото пространство. Не е коректно това поведение. Те твърдят, че трябва да работим заедно, а в мотивите за вота на недоверие пише, че България има нужда от ново правителство“, заяви Анастас Анастасов.

Според него докладът на ЕК прави „точна оценка на ситуацията в България през последните 5 години“.

#Анастас Анастасов #ГЕРБ #Трагедия в Бургас #Бургас #израелски туристи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници