Нови протести в Гърция срещу споразумението със Скопие

Нови протести в Гърция срещу споразумението със Скопие
A A+ A++ A

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу митинг на противници на споразумението за новото име на Македония, който се провежда пред сградата на парламента в центъра на Атина.
 
Според очевидци полицията е използвала газови гранати срещу няколко протестиращи, които се опитвали да се изкачат по стълбите към входа на сградата. В парламента в този момент се обсъждал въпроса за внасянето на вот на недоверие към правителството заради постигнатото споразумение с македонското правителство.
 
На 14 юни правителството на Македония реши да оповести споразумението с Гърция по спора за конституционното наименование на страната.
 
Спорът между Македония и Гърция за името на бившата югославска република, което съвпада с наименованието на област в северната част на Гърция, се води вече 25 години. Заради този спорАтина бе против приемането на Македония в ЕС и НАТО.
 

Премиерът на Македония Зоран Заев заяви на пресконференция във вторник, че Скопие и Атина са стигнали до съгласие за новото име на страната му - Република Северна Македония.

Споразумението за новото име на Македония ще бъде подписано от министрите на външните работи на двете страни на 17 юни до езерото Преспа, което граничи с Гърция, Македония и Албания.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници