България нямала информация някой да е поел отговорност за атентата в Бургас

България нямала информация някой да е поел отговорност за атентата в Бургас
По думите на Калин Георгиев разследващите в България имат предположения, но коя организация стои зад атентата, ще могат да кажат едва когато бъдат разкрити извършителите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България няма официална информация някой да е поел отговорност за терористичната атака срещу израелски туристи на летище Бургас на 18 юли, обяви главният секретар на МВР Калин Георгиев.

„По официалните канали на нашите партньорски служби България няма информация за поемана отговорност по отношение на атентата“, заяви Калин Георгиев пред bTV.

По думите му разследващите в България имат предположения, но коя организация стои зад атентата, ще могат да кажат едва когато бъдат разкрити извършителите.

В събота вечерта израелски сайтове съобщиха, че неизвестна засега организация „Основа на Джихада“ е поела отговорност за атентата на летището край Бургас. По-късно информацията беше опровергана и от Външно министерство.

На въпрос дали е истина, че атентаторът има съучастник, че той е американец, а пръстовите отпечатъци на терориста съвпадат с човек от „Хизбула“, Калин Георгиев каза, че това са „някакви твърдения, които не са подплатени с нищо обосновано“.

„Не можем да говорим за американски гражданин, още по-малко за сподвижник. Вече казахме, че работим с множество фотороботи и рисунки, които използваме, за да изследваме различни профили и начини, по които може да изглежда извършителят с неговите различни самоличности“, допълни главният секретар на МВР.

В събота медиите разпространиха пак по израелски агенции фоторобот, за който се предполагаше, че е на съучастника на терориста.

Два дни по-рано лично министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заговори за евентуален съучастник.

По останалите въпроси Калин Георгиев каза, че отказва да коментира всяка една информация – било оперативна, било по досъдебно производство, защото става дума за тероризъм, не за обикновена престъпност, и всяка една информация би застрашила сериозно разследването.

Попитан дали България е слабо място, за да се извърши точно тук атентатът, главният секретар на МВР каза, че се тълкува неправилно терминът „мека цел“.

Калин Георгиев заяви, че това означава държава, която има относително меки и полицейски контраразузнавателни мерки.

„Не правим административно подслушване и проследяване, други административни ограничения на конституционни права на гражданите. Въпрос на избор на обществото каква държава с какви мерки иска," допълни той.

В същото време посочи, че страни с изключително силна държава и мерки като САЩ например, също стават обекти на тероризъм и атентати.

#„Хизбула“ #атентат #терористична атака #израелски туристи #Цветан Цветанов #МВР #Калин Георгиев #Трагедия в Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници