Излъгани берачи на плодове от България нощуват в лагер пред посолството в Швеция

Излъгани берачи на плодове от България нощуват в лагер пред посолството в Швеция
Според шведската полиция берачите пристигнали с обещания да се включат в сезона на малините и къпините, но били оставени на произвола на съдбата в скандинавската гора. Снимка: thelocal.se
A A+ A++ A

Около 200 българи, пристигнали в Швеция като берачи на плодове, останаха излъгани, че ще получат работа.

Те се събраха пред сградата на българското посолство в Стокхолм в края на седмицата, информира местното електронното издание thelocal.se, цитирано от bTV.

40 от закъсалите на гурбет сънародници останаха в своеобразен лагер пред дипломатическата мисия, докато българските дипломати се опитват да им осигурят билети до България.

Според шведската полиция берачите били „наети“ в град Йемтланд в северната част на страната. Те пристигнали в Швеция с обещания да се включат в сезона на малините и къпините, но били оставени на произвола на съдбата в скандинавската гора.

Около 15 от гастарбайтерите все още чакали пред българското посолство в неделя сутринта.

„Успяхме да помогнем на някои от тях с обратни билети в събота, а в неделя още шестима си заминават. Надяваме се всички да са у дома до утре“, казала пред thelocal.se Татяна Петрова от посолството.

В четвъртък полицията задържа 43-годишен български гражданин, заподозрян, че подмамил сънародниците си с обещания за надница и дом в Швеция, но ги зарязал в импровизиран къмпинг без вода и санитарни помещения. В лагера били настанени няколкостотин берачи, повечето от България.

Арестуваният е разпитан, но шведските органи на реда не пожелаха да разкрият подробности около обясненията, които е дал. Задържането му станало след дни на нарастващо напрежение между обитателите на примитивния лагер и местни жители, които се оплаквали от него. Стигнало се дори до инцидент, при който берачи били атакувани с камъни от „съседите“.

Лагерът, разположен северно от Йевле, бил издигнат с разрешението на собственика на земята.

„Обичайните заподозрени“ за нападението срещу работниците са местни младежи. Никой не е пострадал при атаката и до бой не се е стигнало, каза полицай Петер Йонсон, цитиран от агенция TT news.

Инцидентът станал след няколко сигнала на местни жители за изчезнали предмети от техните градини.

Според вестник Expressen имало източени резервоари и преровени боклукчийски кофи. Стигнало се до разговор между представителите на местната общност и полицията, след което охраната около лагера била усилена.

#сезонна работа #берачи на плодове #посолство #къпини #малини #Стокхолм #Швеция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници