Експерт: Младите не искат да работят за 1400 лева

Експерт: Младите не искат да работят за 1400 лева
A A+ A++ A

У нас продължава тенденцията възрастни хора да работят и след пенсия. На този фон изкуственият интелект все повече се опитва да промени тенденцията при пазара на труда.

"Безработицата е 5,5%, миналата година по това време беше 4,7%. Коефициентът на заместване мина границата от 60 души - на всеки 100, излизащи от пазара на труда, 60 ги заместват. Това е сериозен проблем и това ще се задълбочава", заяви председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че един от проблемите е демографията и застаряващото население.

"Борбата за кадри е ожесточена, забелязахме преструктуриране на бизнес операции. Има турбуленции в IT сектора, в минното дело, изпращаме неприятна година за работодателите. Имаше съкращения, дисбалансът между търсене и предлагане трайно се е настанил в България", подчерта Василева.

Тя посочи, че един от вариантите за набавяне на работна ръка е вносът на кадри от чужбина.

"Почти във всички сектори се усеща задъхване, само 30% от отворените позиции са в състояние да бъдат затворени лесно - това е огромен проблем. Младото поколение още не е готово или не иска да влезе на трудовия пазар. Голяма част от тях са презадоволени от своите родители. Има и 40-годишни, които разчитат на родителите си", каза още гостът.

Тя препоръча на работодателите да бъдат по-гъвкави и да организират при възможност работата така, че да бъде възможна и хора, които нямат възможност да работят от 9 до 18 ч. По думите ѝ компании предлагат за млади хора без опит стартова заплата от 1400 лв. чисто и не могат да си намерят служители.

#обяви за работа #дистанционна работа #работата #работа от дома #сезонна работа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници