Турция затвори един от главните ГКПП на границата със Сирия

Турция затвори един от главните ГКПП на границата със Сирия
Сирийската опозиция е превзела трети контролно-пропускателен пункт от силите на сирийския режим на границата с Турция, съобщиха пък командири на сирийската опозиция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турция затвори един от главните гранично-пропускателни пуктове на границата със Сирия - Джилвегьозю край областния град Хатай.

През него преминава главно маршрутът на тировете и на други товарни автомобили. Мярката е наложена поради несигурността на сирийска територия за живота на превозвачите и пътниците, предаде БНР.

Преди няколко дни на същия граничен пункт, но от сирийската страна на границата, наречен Бабел Хава, избухнаха безредици между сирийските сили и група от около 30 турски шофьори на тирове.

Няколко ТИР-а са били подпалени, шофьорите малтретирани, а една част от тировете бяха задържани.

След протеста на турското външно министерство, Сирия е върнала 19 от тировете на собствениците им, но се предполага, че девет ТИР-а са били изгорени.

Сирийската опозиция е превзела трети контролно-пропускателен пункт от силите на сирийския режим на границата с Турция, съобщиха пък командири на сирийската опозиция и турски официален представител, цитирани от „Ройтерс".

„Свободната сирийска армия пое контрол върху контролно-пропускателния пункт Баба ал Салам, но силите на сирийския президент Башар Асад обстрелват позиции отдалеч," заяви говорител на опозиционна организация.

Сирийската опозиция иззе контрола върху два контролно-пропускателни пункта на границата с Турция миналата седмица.

Иракски официални представители същевременно съобщиха, че силите на Башар Асад са си възвърнали контрола върху един от двата контролно-пропускателни пункта на границата с Ирак.

#Турция #Сирия #ГКПП #ТИР #Башар Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници