Пранаб Мукерджи е новият президент на Индия

Пранаб Мукерджи е новият президент на Индия
Пранаб Мухерджи (на снимката), който е на 76 г., бе сочен като фаворит пред главния си съперник - 64-годишния Пурно А.Сангма, бивш председател на парламента, подкрепян от главната опозиционна партия Бхаратия Джаната. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият финансов министър Пранаб Мукерджи спечели президентските избори в Индия.

Кандидатът на управляващата Партия на Конгреса, спечели президентските избори, осигурявайки си повече от половината гласове в избирателната колегия, предаде агенция „Прес Тръст ъв Индия", цитирана от БГНЕС.

Пранаб Мухерджи, който е на 76 г., бе сочен като фаворит пред главния си съперник - 64-годишния Пурно А.Сангма, бивш председател на парламента, подкрепян от главната опозиционна партия Бхаратия Джаната.

Президентът в Индия се избира за един 5-годишен мандат от 4896 депутати от федералния парламент и местните парламенти на щатите в страната.

Досегашният държавен глава Пратибха Патил бе първата жена президент на Индия с нейните 1,2 милиарда души население.

Президентският пост в Индия е главно почетен и представителен. Макар титулярът му да е върховен главнокомандващ въоръжените сили на страната, истинската изпълнителна власт принадлежи на правителството и на сегашния премиер 79-годишния Манмохан Синг.

#Индия #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници