Станишев: Според ЕК е нарушено демократичното функциониране на България

Станишев: Според ЕК е нарушено демократичното функциониране на България
По думите на Станишев, в България се наблюдавана „системна политика на преподчиняване на всички власти", а Народното събрание се е превърнало в „безсмислен орган". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на БСП Сергей Станишев изрази тревогата си от мониторинговия доклад на ЕК, който бил засенчен от терористичната атака в Бургас.

„В доклада има тежки убийствени политически оценки към ситуацията в нашата страна. Там пише, че е под въпрос фундаменталният принцип на разделение на властите, това значи, че е нарушено демократичното функциониране на българската държава," посочи Сергей Станишев по БНР.

По думите му, в България се наблюдавана „системна политика на преподчиняване на всички власти", а Народното събрание се е превърнало в „безсмислен орган".

„В петък бяхме свидетели как премиерът ни казва на мен и на господин Орешарски: аз не желая да говоря с вас. Това е скандал, разбирате ли. Той е длъжен да отговаря, затова е избран за министър-председател," заяви Сергей Станишев.

Той повтори, че е много тежка оценката на ЕК.

„Правителството не може да се крие от отговори на въпросите и не може да бяга от политическа отговорност. На базата на доклада от 2009 г. имаше основание за три години да се постигне коренна промяна и да се прекрати механизмът за проверка и партньорство с ЕК," допълни лидерът на БСП.

Попитан защо България мина през такъв модел с тези престъпни групировки, Сергей Станишев отговори, че е много важно правителството да отговори кои са тези 12 групировки, които имат оборот от 1,8 млрд. евро.

Лидерът на социалистите посочи, че корените в силата на организираната престъпност лежат в 90-те години.

„Това трябва да се знае. Аз не съм ги хранил и поил тези корени със сигурност," увери Сергей Станишев.

#Сергей Станишев #БСП #ЕК #мониторингов доклад #терористична атака #Бургас #израелски туристи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници