Разследват за корупция шефа на кабинета на Макрон

Разследват за корупция шефа на кабинета на Макрон
A A+ A++ A

Френските прокурори, работещи срещу корупцията, са започнали разследване срещу шефа на кабинета на президента Еманюел Макрон Алексис Коле за връзките му с италианска корабна компания.

Разследването е за времето, по което Коле е бил служител в Министерството на икономиката - 2012-2016 г., като през последните две години от този период е бил директор на кабинета на Макрон, министър по онова време.

От кабинета на националния прокурор по финансите съобщиха, че ще проверят дали Коле е спазвал правилата за недопускане на конфликт на интереси за държавните служители, „когато се е занимавал с въпроси от интерес“ за фирмата, съобщава БГНЕС.

Майката на Коле е братовчедка на Рафаела Апонте, чийто съпруг Джанлуиджи основава Средиземноморската компания за корабоплаване (MSC) през 1970 г. и я развива до световен лидер в превозите на контейнери и в организирането на круизни ваканции.

Френски разследващ сайт първи съобщи за връзките на семейството на Коле с компанията. Разкритията станаха основа за правно запитване, подадено от групата за прозрачност Anticor.

От кабинета на Макрон в понеделник отхвърлиха обвиненията като "напълно неоснователни".

"Алексис Коле с готовност ще изпрати на прокурорите всички документи, които доказват уважението му към закона през неговия професионален живот", се казва в изявление на президентството.

Коле напусна икономическото министерство през 2016 г., за да се присъедини към базираната в Швейцария MSC като финансов директор, но продължи да работи по кандидатурата на Макрон за президент в свободното си време.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници