„Сънди Таймс“: Израел се опасява от атентат срещу олимпийците си в Лондон

„Сънди Таймс“: Израел се опасява от атентат срещу олимпийците си в Лондон
Делегацията на Израел на откриването на Олимпиадата в Mюнхен, по време на която през септември 1972 година 11 израелски атлети са убити от палестинската терористична групировка "Черният септември".
A A+ A++ A

Израел се опасява от евентуален атентат, поръчан от Иран, срещу спортистите си на Олимпиадата в Лондон.

Заради тези опасения Израел е засилил присъствието на своите служби за сигурност на олимпийските игри в британската столица, пише вестник „Сънди Таймс", цитиран от „Медиапул".

Скотланд Ярд и британските разузнавателни служби са направили преоценка на заплахата за израелската делегация след самоубийствения атентат на 18 юли срещу автобус с израелски туристи в България.

Правителството на Израел пък е изпратило агенти на службата за вътрешна сигурност „Шин Бет" да пазят олимпийската делегация, съобщава вестникът.

Израелското разузнаване „Мосад" също е изпратило екип с кодово име „Байонет" в Европа за издирването на група предполагаеми терористи, заподозрени, че работят в тясна връзка с Иран и „Хизбула".

Специално звено за интервенция на иранския корпус на Революционните гвардейци е вербувал няколко европейци, приели исляма - двама от Германия, един швед и двама британци, твърдят експерти по сигурността, цитирани от „Сънди таймс".

Бомбеният атентат, който уби шестима на летище „Сарафово" в Бургас, засили опасенията от повторение на атентатите по време на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., извършени от палестински терористи, при които бяха убити 11 израелски спортисти и треньори.

Един от предполагаемите терористи, издирвани от израелските агенти преди Олимпийските игри, е мъж, който разполага с американски паспорт на името на Дейвид Джеферсън, избягал след атентата в България.

Българската полиция, ЦРУ, ФБР и Интерпол се опитват да идентифицират атентатора самоубиец, който уби петима израелски туристи и българския шофьор на автобуса в Бургас при атентата, преценен от американците като „характерен" за „Хизбула", пише „Сънди таймс".

#Трагедия в Бургас #атентат #Бургас #Летище „Сарафово" #терористична атака #Израел #„Мосад" #Иран #„Хизбула" #„Сънди таймс" #израелски туристи #Лондон 2012 #Олимпиада

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници