БСП издигна Станишев за председател на ПЕС

БСП издигна Станишев за председател на ПЕС
Националният съвет на БСП единодушно издигна кандидатурата на лидера на партията Сергей Станишев за председател на Партията на европейските социалисти. Снимка: БСП
A A+ A++ A

Националният съвет на БСП единодушно издигна кандидатурата на лидера на партията Сергей Станишев за председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Според решението на Националния съвет Кристиан Вигенин и Деница Златева ще координират дейностите по осигуряване на подкрепата за Станишев, предаде БГНЕС.

След като решението беше гласувано, председателят на БСП благодари за подкрепата и ретроспективно изброи някои фактори от значение за приемането на партията като член на ПЕС.

„Когато Пол Нюруп Расмусен ми се обади и направи предложението си към мен поради неговото предсрочно оттегляне, аз поисках от него известно време за размисъл, за да си представя ясно картината на отговорностите. ПЕС е добре организирана, добре планира своята дейност и след разговори с Расмусен и други фигури от ПЕС, прецених, че нямам право да пропусна този исторически шанс за БСП. През тези месеци мисля, че успях да покажа, че може ефективно да се работи на тази позиция и да се постигат резултати", каза още Станишев.

„ПЕС в момента води много важна дискусия за новата си фундаментална програма. Кризата изисква много сериозна промяна в политиката. За да бъде ПЕС възприета като алтернатива на консерваторите, трябва да покажем много по-отчетлива лява и социална политика и ще отстоявам тази позиция", добави той.

„Мой водещ приоритет са отговорностите пред БСП. Целта е да победим ГЕРБ на предстоящите избори. Не бива и не можем да допуснем още един мандат на ГЕРБ. Това би било катастрофа за страната. Няма „европейско развитие" при това управление", добави той.

С увеличаване на тежестта на социалистическото семейство в Европа, повече врати ще бъдат отваряни, за да отстояваме националните си интереси, убеден е Станишев.

#БСП #Сергей Станишев #ПЕС #Партията на европейските социалисти #Кристиан Вигенин #Деница Златева #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници