ЕС не вижда алтернатива на споразумението с Иран

ЕС не вижда алтернатива на споразумението с Иран
A A+ A++ A

Няма алтернативно решение на иранското ядрено споразумение. Това заяви върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини. По този начин тя отговори на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, който изброи условия за ново споразумение с Техеран. Иран беше тема на разговорите и по време на срещата на външните министри от Г-20 в Буенос Айрес.

Германският външен министър Хайко Маас обяви, че ще се срещне с американския държавен секретар Майк Помпео. Двамата ще обсъдят позицията на Вашингтон по ядреното споразумение с Иран.

Хайко Маас, външен министър на Германия: Ние, и като говоря за нас имам предвид европейците, искаме да запазим и спасим ядреното споразумение с Иран, защото то дава повече сигурност за Германия и Европа. Иран е наш съсед и тъй като не виждаме понастоящем по-добра алтернатива, не искаме да се оттеглим от сделката.

На съвместна пресконференция с колегите си от Аржентина и Япония в рамките на срещата на Г-20, германският външен министър заяви, че не е изненадан от изявлението на Майк Помпео. Според него думите на американския държавен секретар са съдържали много елементи от изявлението на Доналд Тръмп. 

САЩ заплашиха Иран с най-тежките санкции в историята и поискаха от Техеран мащабни промени. Държавният секретар Майк Помпео представи цялостна стратегия за Иран. Тя включва пакет от 12 условия и ако те бъдат изпълнени, Вашингтон и Техеран ще могат да сключат нов договор. Той трябва да замени иранското ядрено споразумение, от което САЩ се оттеглиха.

 

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници