„Ди Пресе": Немърливостта на София улесни атентаторите в Бургас

„Ди Пресе": Немърливостта на София улесни атентаторите в Бургас
Летището в Бургас е „идеална" цел за терористично нападение – класическо слабо място, пише още „Ди Пресе". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

София определено е улеснила терористите при атентата, а летището в Бургас е „идеалната" цел за терористично нападение, пише в анализ на австрийското издание „Ди Пресе".

Според анализа бомбеният атентат срещу израелските туристи в Бургас пасва идеално в една смъртоносна схема.

Летището в Бургас е „идеална" цел за терористично нападение – класическо слабо място, пише още „Ди Пресе", цитирано от БГНЕС.

Изданието пояснява, че в летните месеци бургаското летище е препълнено с туристи.

„Дипломати, политици или бизнесмени се срещат рядко. Това летище не е място, което при класическа оценка на риска би било наречено „застрашено" – следователно мерките за сигурност са на съответното ниво. Точно поради това бургаското летище е изключително удобно за терористите: там могат да се нанесат големи поражения. В този смисъл последният удар напълно пасва в тази смъртоносна схема", коментира австрийската медия.

„Извършването на атентата най-вероятно е било улеснено допълнително от немарливостта на властите. Има сведения, че София не се е отнесла достатъчно сериозно към предупрежденията, получени от израелска страна. И в това отношение не помагат никакви уверения постфактум, като това на министъра на икономиката Делян Добрев, че израелските туристи можели да се чувстват сигурни в България", се казва още в анализа.

Според изданието доверието е разклатено и това не е добре за балканската държава, която през тази година очаква към 150 000 израелски туристи.

Ако България иска да запази имиджа си на не само евтина, но и сигурна дестинация, трябва максимално бързо да разкрие пропуските в системата си за сигурност, посочва още „Ди Пресе".

#София #Бургас #атентат #летище #туристи #Ди Пресе #Делян Добрев #Израел #министър на икономиката #енергетиката и туризма #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници