НАСА планира да прати малък хеликоптер на Марс

НАСА планира да прати малък хеликоптер на Марс
A A+ A++ A

НАСА оповести плановете си да изпрати малък хеликоптер на Марспрез 2020 г., съобщават световните информационни агенции.

Наречен "Хеликоптер Марс", миниатюрният летателен апарат е с тегло под 1,8 килограма. Корпусът му е с размерите на топка за софтбол. Перките му се въртят 10 пъти по-бързо в сравнение с хеликоптер на Земята, за да може свръхлекият, но мощен "мъник" да се справи с рядката марсианска атмосфера.


Летателният апарат ще бъде прикрепен към "коремчето" на марсоход, който ще бъде изпратен на Червената планета с мисия да изследва обитаемостта на средата, да търси признаци за древен живот и да оцени естествените ресурси и потенциалните рискове за бъдещи човешки пътешественици.

"Хеликоптер Марс", чиято разработка започва през 2013 г., ще се захранва от слънчеви батерии и ще разчита на нагревателен механизъм, който да поддържа топлината му в студените нощи на Червената планета.
Заради огромното разстояние между Земята и Марс, операторите няма да могат да управляват мини хеликоптера в реално време. Вместо това летателният апарат ще притежава "способността да приема и тълкува изпращаните от му от Земята команди и самостоятелно да изпълнява мисията си".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници