Новият арменски премиер поиска Нагорни Карабах да участва в преговорите с Азербайджан

Новият арменски премиер поиска Нагорни Карабах да участва в преговорите с Азербайджан
A A+ A++ A

Новоизбраният премиер на Армения Никол Пашинян показа приемственост в политиката по въпроса за Нагорни Карабах и заяви, че е готов за още преговори с Азербайджан, но иска сепаратистите също да участват в тях.

Нагорни Карабах е част от Азербайджан, но се управлява от етнически арменци, които обявиха независимост от Баку по време на избухналия през 1991 г. конфликт. Въпреки договореното през 1994 г. примирие Азербайджан и Армения продължават да се обвиняват за извършването на атаки в района на Нагорни Карабах и по границата. 

"Готови сме да продължим мирните преговори", каза Пашинян в столицата на Нагорни Карабах Степанакерт след среща с лидера му Бако Сахакян, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Пашинян посети Нагорни Карабах малко след избирането му за премиер във вторник. 

"Готов съм да разговарям с президента на Азербайджан от името на Армения, но ръководството на Нагорни Карабах трябва да говори от името на Нагорни Карабах", каза той.

Бившият арменски президент Серж Саркисян участва в няколко срещи с президента на Азербайджан Илхам Алиев по въпроса за Нагорни Карабах. Той също настояваше сепаратистите да участват в преговорите, но Азербайджан се противопостави на това искане. 

Пашинян подчерта, че взаимни отстъпки са възможни, но само след като се признае правото на народа на Нагорни Карабах да се самоопредели. 

Противостоянието между Армения и Азербайджан се засили през последните три години и най-малко 200 души бяха убити при внезапни сблъсъци през април 2016 г., което доведе двустранните отношения до най-ниската им точка от години.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници