Министър Павлова откри изложба за председателството в Деня на Европа

Министър Павлова откри изложба за председателството в Деня на Европа
A A+ A++ A

инистър Лиляна Павлова откри днес, в Деня на Европа, информационна изложба с пана за това какво представлява ротационното председателство на Съвета на ЕС, какво може да направи то, с което да промени живота на всеки европеец и защо е важен гласът на гражданите.

Организатор на изложбата е евродепутатът Ева Майдел заедно с Министерството за Българското председателство и Столична Община. Официален старт на изложбата дадоха още кметът на София Йорданка Фандъкова, еврокомисарят Мария Габриел и евродепутатът Андрей Ковачев.

„Изложбата дава отговори на всички въпроси за председателството по един нагледен, прекрасен и достъпен начин. Благодаря на Ева Майдел за инициативата, защото чрез нея гражданите могат да разберат за европейския институционален триъгълник, който днес се представлява от активни българи“, посочи министър Павлова. Тя добави, че много често младите хора я питат как участваме в създаването на европейското бъдеще и дали се чува техният глас. „Попитаха ме и днес, по време на граждански диалог в Софийския университет. Ние не само участваме, но и сме двигатели на решенията, които в момента се взимат в европейските институции“, заяви още министърът при откриването на изложбата, която ще остане пред НДК до 18 май.

„28-те държави членки представят общността в лицето на Съвета на ЕС. Водим сериозни активни диалози с Европейската комисия, която е „правителството“, двигателят на изпълнението на всички политики, които европейските лидери приемат, и от третата страна е Европейският парламент, който кове законите на Европа“, каза още министър Павлова. Тя подчерта, че най-важната част обаче е местната власт, която е най-близо до хората. „Без нея няма как да сме отворени към гражданите, затова специално благодаря на кмета г-жа Фандъкова като наш основен партньор на Българското председателство. А то се реализира в тази прекрасна европейска столица, която буквално разцъфна благодарение на нея и екипа й. Днес София е красива, зелена и модерна, което дава възможност да посрещнем 20 000 души“, заяви министър Павлова. Толкова са пристигналите в София делегати за целите на председателството от неговия старт досега. „От тях чуваме разкошни отзиви не само за заседанията, но и за това, което им предлага нашият град. Разчитаме тези наши гости да се върнат като туристи и да правят бизнес в страната ни“, каза още министър Павлова .

Информационните табла за ролята на Българското председателство на Съвета на ЕС вече видяха гражданите на Стара Загора, където министър Павлова и Ева Майдел представиха изложбата на 3 ноември 2017 г. Сега е ред на столичани и гостите на София.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници