Джон Кери: Сделката с Иран е необходима, опасността идва от Русия

Джон Кери: Сделката с Иран е необходима, опасността идва от Русия
A A+ A++ A

Бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери е убеден в необходимостта от запазване на споразумението с Иран за ядрената програма на Техеран и призова сегашния президент Доналд Тръмп „два пъти да помисли“, преди да вземе решение по този въпрос. Мнението си Кери изрази в интервю пред италианския в. „Кориере дела сера“, информира БГНЕС. 

Съвместният всеобхватен план за действие (СВПД) беше съгласуван от Иран и шест мощни държави (петте постоянни членки на съвета за сигурност на ООН плюс Германия) през лятото на 2015 г. и влезе в сила през януари 2016 г. По това споразумение е планирана отмяна на санкциите, наложени срещу Техеран от Съвета да сигурност на ООН, САЩ и Евросъюза. В замяна Иран се обвърза да ограничи ядрената си програма и да я постави под международен контрол. Днес се очаква Тръмп да обяви решението си във връзка с излизането на САЩ от споразумението или продължаване на съблюдаване на записаното в него.

„Това споразумение работи и излизането от него няма да помогне за намаляване на разногласията, а само ще доведе до това, че иранската страна ще получи възможност също да не спазва условията по него. Освен това ние няма да знаем какво прави Техеран, поради това, че с излизането на САЩ от споразумението международните наблюдатели ще бъдат длъжни да напуснат страната“, каза Джон Кери.

Той е убеден, че отказът от споразумението с Иран ще има негативни последствия за мирното урегулиране и процеса на разоръжаване на Корейския полуостров. Освен това бившият държавен секретар съвсем не е склонен всички заслуги за постигане на прогрес по урегулиране на ситуацията на Корейския полуостров да бъдат приписвани на Тръмп.

„Не знаем каква роля е изиграл Китай за този обрат“, отбеляза Кери.

Освен това Кери призова Европа да запази санкциите по отношение на Русия, защото „Русия представлява заплаха“.

„Много работихме, за да убедим нашите европейски партньори да запазят санкциите по една проста причина. От 1945 г., когато установихме нашите общи ценности и институции, само една страна си позволи да наруши всички правила – Русия. Само тази страна открито се опитва да се намесва в политиката на други държави, и никой не трябва да се чувства в безопасност пред лицето на такива атаки“, коментира още Джон Кери. 

Кери направи паралел между „действия извън приетите обществени норми“, и ситуацията в Европа през миналия век.

„Европа заплати огромна цена за малодушие, фашизъм, нарушаване правата на човека и нежеланието за признаване суверенитета на другите. Не искам да се връщаме към тези времена“, каза още Джон Кери. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници