Опозицията притисна Борисов по темата за атентата в Бургас

Опозицията притисна Борисов по темата за атентата в Бургас
Борисов припомни, че бомбени атентати в България е имало и друг път и даде за пример „най-ярките силови режими“ и годините на Възродителния процес. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По време на парламентарния контрол в петък, 20 юли, опозицията настоятелно поиска обяснения от премиера Бойко Борисов за атентата в Бургас.

От парламентарната трибуна бяха прочетени няколко декларации на отделните парламентарни групи, на които Борисов обеща да отговори във вторник, когато ще се обсъжда вотът на недоверие към правителството, предаде bTV.

„Коалиция за България“ излезе с декларация, в която хвърли цялата политическа отговорност за случилото се върху премиера и правителството.

„Трябва да попитаме: Справихте ли се в един от най-важните изпити, които трябваше да държите – да се осигури сигурност на хората в България. За съжаление нашият отговор е – по-скоро не“, заяви от парламентарната трибуна Ангел Найденов, заместник-председател на парламентарната група на КБ.

„Днес трябва да изразим силната си тревога от заплаха за националната сигурност на България“, каза Найденов и подчерта, че политиката, която води правителството, е небалансирана.

По думите му това, че на българска територия има извършен терористичен акт, означава пробив в системата за сигурност. Друг акцент в изказването на Найденов бе, че социалистите подкрепят развитието на отношенията с Израел, но това не трябвало да води до конфликт с арабските държави.

„Проповядваме българизъм и искаме да бъдем защитени от ислямския фундаментализъм, който си развява байрака безнаказано“, заяви лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, който също прочете декларация от името на парламентарната група на партията.

„Ислямският тероризъм не си е дал ваканция“, каза още Сидеров и припомни, че е предупреждавал за опасността „десетки пъти“. Лидерът на „Атака“ смята, че ДАНС е посрещнала атентата „абсолютно неподготвена“.

„Грешно ще бъде, ако сложим знак за равенство между исляма и тероризма“, каза в декларация от името на парламентарната група на ДПС Юнал Лютфи.

По думите му тероризмът „няма религия, няма народност, няма граници“. Според Лютфи българската политика в това отношение трябва да се промени, да се засили имунната система на страната в тясно сътрудничество с всички структури от ЕС, САЩ и всички останали страни, включително съседните.

Съпредседателят на парламентарната група на „Синята коалиция“ Иван Костов призова премиера Бойко Борисов да отговори на декларациите, свързани с атентата в Бургас.

„Въпросът е толкова сериозен, че няма по-сериозен от него. Става дума за националната сигурност. Вземете отношение към това – пробив ли е, не е ли пробив в националната сигурност“, заяви Костов в Народното събрание.

„Поне застанете и дайте някакви аргументи. Мълчанието е необяснимо“, каза лидерът на ДСБ.

„Декларациите, които изчетохте, се нуждаят от отговор, но явно нямате тази нужда, защото във вторник има вот на недоверие към правителството. За един-два дни дали ще сте информирани, или не – не виждам голяма разлика“, отговори на призивите министър-председателят.

Борисов припомни, че бомбени атентати в България е имало и друг път и даде за пример „най-ярките силови режими“ и годините на Възродителния процес.

#Бойко Борисов #премиер на България #парламентарен контрол #декларации #атентат #Бургас #опозиция #Коалиция за България #ДПС #Синята коалиция #ДСБ #вот на недоверие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »