„Шпигел“: България е кошмар за израелските служби за сигурност

„Шпигел“: България е кошмар за израелските служби за сигурност
От взривения при атентата на Летище Бургас автобус е останал само „скелетът“. Снимка: МВР
A A+ A++ A

България е кошмар за израелските служби за сигурност, според публикация в немския седмичник „Шпигел“.

В продължение на месеци терористи опитваха да нападнат израелски граждани в чужбина и най-после успяха, се казва в коментар на „Шпигел“, цитиран от БГНЕС.

Предполага се, че това е част от тайната война на Израел с Иран и „Хизбула“.

Камикадзето е носило карирани бермуди, светлосиня тениска, шапка с козирка, очила и е имало дълга коса. Това е идеалната дегизировка – млад мъж, който на пръв поглед изглежда като обикновен турист. Вчера той повече от половин час се лутал из паркинга на летището в Бургас.

Когато 44 израелски туристи се качили в автобуса с мисълта, че пътуват към хотела си край плажа, фалшивият турист ги последвал.

Секунди по-късно експлозия разкъсала превозното средство на части, след като нападателят детонирал експлозив, скрит умело в раницата му. Загинаха шестима израелски граждани и българският шофьор.

По първоначални данни, според реконструкцията на случая, извършена от израелските власти, изглежда, че са замесени Иран и съюзниците му – ливанската шиитска групировка „Хизбула“.

Следователите смятат, че целта на нападението са били израелските туристи, което наподобява редица случаи от миналото. Освен това датата на нападението също събужда подозрения. Вчера бе 18-ата годишнина от нападението срещу еврейския културен център в Буенос Айрес.

Друга улика е, че атентаторът е носел западни документи, което често е свидетелство за участие на Техеран или „Хизбула“.

#Бургас #атентат #„Шпигел“ #Израел #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници