БСП, ДПС и независими внесоха вот на недоверие към правителството

БСП, ДПС и независими внесоха вот на недоверие към правителството
Вотът на недоверие към кабинета „Борисов“ внесоха 74 депутати от БСП, ДПС и независими народни представители. Снимка: „Капитал“
A A+ A++ A

Малко след 16.30 в четвъртък в Деловодството на Народното събрание бе внесено искането за вот на недоверие срещу правителството на премиера Бойко Борисов,.

Вотът на недоверие към кабинета „Борисов“ внесоха 74 депутати от БСП, ДПС и независими народни представители, предаде БГНЕС.

В мотивите за вота депутатите посочват:

„Проектът за решение за гласуване на вот на недоверие на Министерския съвет с министър-председател Бойко Борисов за провала на правителството в областта на правосъдието и вътрешните работи по същество се явява втори вот на недоверие в тази област. Още преди една година опозиционните партии в Народното събрание се обединиха около констатацията, че моделът на управление на ГЕРБ е изчерпан. ГЕРБ се провали в почти всички сфери на държавното управление. Особено силно това личи в областта на човешките права, разделението на властите, независимостта на съдебната власт и спазването на конституционно закрепените демократични принципи. Най-уродливата проява на тази политика е системният натиск върху съдебната власт с цел тя да бъде подчинена на изпълнителната. Не са случайни и заключенията в доклада на ЕК, че „все още стоят открити въпроси относно независимостта на съдебната власт“, че „независимостта на съдебната власт също бе поставена под въпрос, след като отделни съдии бяха пряко критикувани от политическите среди“ и че „основни принципи като независимостта на съдебната власт невинаги бяха напълно спазвани“.

Новите безпощадно критични оценки в доклада на Европейската комисия относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка само потвърждават констатираните още преди година системни дефекти на управлението. В този смисъл последният доклад на Европейската комисия се явява вече и европейска оценка за провала на ГЕРБ“.

#БСП #ДПС #вот на недоверие #правителство #Бойко Борисов #министър-председател на България #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници