Съдът в Страсбург: България трябва да търси споразумение за царските имоти

Съдът в Страсбург: България трябва да търси споразумение за царските имоти
A A+ A++ A

Европейският съд по правата на човека в Страсбург даде срок на българското правителство до 13 септември да представи възраженията си или да потърси споразумение със Симеон Сакскобургготски по две от трите жалби, свързани с върнатите му и впоследствие отново отнети имоти.

Съдът в Страсбург е разгледал жалбите, подадени от Сакскобургготски и петима членове на царското семейство, съобщава dir.bg.

Едната е за наложения през 2009 г. от парламента мораториум върху царските имоти и забрана на фамилията да се разпорежда с тях. Втората жалба е срещу влезли в сила съдебни решения, според които реституцията на ловните хижи “Ситняково” и “Саръгьол” е незаконна.


Според съда в Страсбург третата жалба - за връщане на собствеността върху двореца „Кричим“, е неоснователна, тъй като по казуса има окончателно решение на българския съд.

Магистратите считат, че не може, въз основа на преписката по делото, да се определи допустимостта и основателността на жалбите, подадени от Сакскобургготски и сестра му по отношение на решението на парламента от 2009 г., невъзможността им да оспорят това решение и решенията на националните съдилища относно "Сарагьол" и "Ситняково".


В съобщението на съда се посочва, че становището не засяга спора за имотите по същество, а само това дали жалбите на Сакскобургготски и другите членове на фамилията, са основателни.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници