Да свикнем с идеята – атентат може да се случи и в България, призова експерт по сигурността

Да свикнем с идеята – атентат може да се случи и в България, призова експерт по сигурността
Според Иван Бояджиев американските служби за сигурност отдавна предупреждават не само България, но и Европа, че нито една държава не е изключена от списъка на терористите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трябва да свикнем с идеята, че терористична атака може да стане и на територията на България, подчерта консултантът по сигурността в Столична община Иван Бояджиев.

По думите му американските служби за сигурност отдавна предупреждават не само България, но и Европа, че нито една държава не е изключена от списъка на терористите, предаде БНР.

„Все трябва да се живее и да се живее спокойно. Не можем да кажем на хората затворете се вкъщи, защото има терористи. В крайна сметка това е и основната цел на терористите – да сеят паника, да разстроят живота на хората и на държавата“, посочи Иван Бояджиев.

Той допълни, че на всички места, където пребивават евреи, са предприети засилени мерки за сигурност. Иван Бояджиев отбеляза, че предупрежденията за евентуална терористична атака през януари са били насочени срещу „Ал Кайда“.

„Сега не се знае точно кои са, макар че специалистите от Израел дават информация за конкретен човек. Трудно е да се каже от коя групировка е терористът“, обясни експертът по сигурността.

Той разграничи два аспекта при поставянето и задействането на самоделното взривно устройство.

„Ако е задействано дистанционно, тогава грешката е на превозващата фирма, че не са предупредили службата за сигурност, че ще превозват еврейски граждани, за да могат да бъдат прегледани автобусите предварително. Другият аспект е ролята на камикадзето. Ако е така, както казват от Израел. Лично мен малко ме притеснява тази версия, тъй като това камикадзе, ако искаше да взриви бомба и да стане по-голямо поражение, щеше да взриви куфара по време на полет и щеше да има повече жертви“, обясни консултантът по сигурността в Столична община Иван Бояджиев.

#Трагедия в Бургас #терористична атака #Бургас #Иван Бояджиев #Столична община #израелски туристи #атентат #камикадзе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници