В САЩ отбелязаха 50 години от смъртта на Мартин Лутър Кинг

В САЩ отбелязаха 50 години от смъртта на Мартин Лутър Кинг
A A+ A++ A

Съединените щати отбелязаха 50 години от смъртта на Мартин Лутър Кинг. Чернокожият борец за граждански права беше убит на 4 април 1968 г.

Камбанен звън в много църкви в САЩ отбеляза 50-годишнината от смъртта на Мартин Лутър Кинг - легендарният защитник на гражданските права. Възпоменателни церемонии се състояха в Мемфис, Атланта и Вашингтон, както и на други места в страната.

На 4 април 1968 г. в 18:01 ч. местно време чернокожият пастор е смъртоносно ранен с куршум на балкона на мотел в Мемфис, където отишъл да подкрепи стачкуващи работници, които отговарят за почистването на боклука. Смъртта му на 39-годишна възраст предизвиква размирици в редица големи градове на САЩ. Знаменитостите също почетоха паметта на Мартин Лутър Кинг.

Тараджи Хенсън, актриса: Фактът, че вървя по този килим като кино звезда - това е влиянието, което е оказал той на моя живот. Теса Томсън, актриса: Мисля, че той е икона, легенда! Едно от невероятните неща, които той показа на хората е как да се организират в общности.

Тина Ноулс, майка на Бионсе: Какво означава Мартин Лутър Кинг за мен? Той е герой! Един от великите герои! Невероятен мъж и голямо наследство за нас! Мартин Лутър Кинг се бори за расова справедливост и ненасилие. На 28 август 1955 г. произнася прочутата си реч "Имам една мечта" пред около 250 000 демонстранти във Вашингтон по време на "похода за трудова заетост и свобода". Година по-късно е удостоен с Нобеловата награда за мир за ненасилствената си съпротива за расовата сегрегация. В края на живота си пастор Кинг категорично се противопоставя на Виетнамската война, навличайки си гнева на политиците.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници