Станишев: Докладът на ЕК е убийствен за България

Станишев: Докладът на ЕК е убийствен за България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Мониторинговият доклад на ЕК за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка е „убийствен", заяви председателят на БСП Сергей Станишев в Бургас.

"Спомнете си с какви обещания дойде ГЕРБ - първо, че ще пребори организираната престъпност и корупцията и това е основно обещание; второ, че ще вкарат България в Шенген; трето, че ще стане България член на еврозоната. И трите обещания са провал," каза Станишев, цитиран от пресслужбата на БСП.

Лидерът на БСП бе категоричен, че няма резултати и последователност в политиката на това правителство.

Станишев е разтревожен, че е необходим външен натиск, за да се случват промени в България и допълни, че не се зачита разделението на властите в България, оказва натиск върху съдебната система и се правят опити тя да бъде овладявана.

"Това е убийствена характеристика," посочи лидерът на БСП и изтъкна, че в доклада се казва, че очевидно заради неспособността на българската държава, и най-вече на изпълнителната власт, е необходимо тези реформи да се вземат на външно управление.

"Да се направи независим външен одит за реформа на прокуратурата, да се направи независим одит на системните проблеми в цялата верига на разследването от полицейското, казва ЕК- за разлика от Цветанов, който твърди, че всичко е наред в МВР в досъдебната фаза," допълни лидерът на социалистите.

Председателят на БСП напомни, че механизмът за сътрудничество и проверка е бил предвиден за 5 години, като 3 от тези години са на правителството на Борисов.

"За три години ГЕРБ бяха длъжни да направят така, че този механизъм да бъде приключен и да покажат резултати," убеден е Станишев.

"Самият факт, че механизмът продължава е провал, а квалификациите са убийствени," допълни той.

Според Станишев има всички основания за вот на недоверие заради тежките оценки, които ЕК дава на България и ПГКБ вече е започнала неформални консултации за вот на недоверие.

Лидерът на БСП изтъкна, че е любопитно съвпадението на ареста на депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов и представянето на евродоклада.

"Един скандал да засенчи друг чисто тактически," каза той.

#Сергей Станишев #Станишев #председател на БСП #ЕК #Европейската комисия #доклад #Механизма за сътрудничество и проверка #България #правителство #Бойко Борисов #премиер на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници