Борисов прие критиката на ЕК, „има политическа воля“ да изпълни препоръките

Борисов прие критиката на ЕК, „има политическа воля“ да изпълни препоръките
Борисов определи мониторинговия доклад на ЕК за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка като „резултат от добрата съвместна работа на българските институции с Европейската комисия“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов определи мониторинговия доклад на ЕК за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка като „резултат от добрата съвместна работа на българските институции с Европейската комисия“.

„Правителството има политическата воля да изпълни препоръките в доклада, за да отговори на очакванията на българското общество за повече справедливост и сигурност“, се казва в изявление на премиера Бойко Борисов по повод цялостния доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред.

„Пет години след приемането на България в ЕС Европейската комисия (ЕК) излезе с цялостен доклад за напредъка на страната ни по Механизма за сътрудничество и оценка (МСО). Той оценява усилията и постиженията на всички правителства на България от 2007 г. насам, както и на всички власти – изпълнителна, съдебна и законодателна. Отчитаме, че механизмът изигра съществена роля за реформите в областта на правосъдието и вътрешния ред в страната.

Приемаме като положителна оценката на Европейската комисия, че България е на път да изпълни критериите по МСО. Това трябва да стимулира всички власти в България и е сигнал, че реформите трябва да продължат.

В доклада на ЕК се отчита, че основните законови инструменти са вече създадени. Това е знак, че България е завършила един от най-важните етапи на реформата на правосъдието и вътрешния ред. Препоръките в доклада са в подкрепа на започналите реформи в областта на правосъдието и вътрешните работи. До следващия доклад новоприетото законодателство ще доведе до реални резултати.

Приемаме критичните констатации на Комисията, защото те показват, че реформите в областта на правосъдието и вътрешния ред са изправени все още пред много трудности и предизвикателства. Наясно сме, че прилагането на нов подход и институционалните промени в съдебната власт все още не дават желаните от всички ни резултати“, допълва министър-председателят.

Според него следващите 18 месеца са времето, в което всички български институции ще докажат своята решимост да променят съдебната система и да ограничат корупцията и организираната престъпност.

„Новият подход на ЕК предвижда за първи път отпадането на междинните доклади. Това открива пространство за прилагане на вече набелязаните от България мерки и поставя времева рамка за приключване на ангажиментите и показване на ясни резултати от извършените досега реформи.

Фактът, че за трета поредна година Европейската комисия отбелязва силната политическа воля на българското правителство за реформи, е не само признание, а и ангажимент за успешно постигане на целите в този процес“, смята премиерът.

#Бойко Борисов #премиер на България #ЕК #Европейската комисия #доклад #мониторингов доклад #Механизъм за сътрудничество и проверка #България #правосъдие #вътрешен ред

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници