Уволнението на Мирослава Тодорова „буди безпокойство“, според ЕК

Уволнението на Мирослава Тодорова „буди безпокойство“, според ЕК
Според Европейската комисия освобождаването на Тодорова от длъжност „буди безпокойство“ относно независимостта на съдебната власт в България. Снимка: rferl.org
A A+ A++ A

В мониторинговия доклад на ЕК за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка намира място и въпросът с уволнението на съдия Мирослава Тодорова.

Според Европейската комисия освобождаването на Тодорова от длъжност „буди безпокойство“ относно независимостта на съдебната власт в България.

„Независимостта на съдебната власт също бе поставена под въпрос, след като отделни съдии бяха пряко критикувани от политическите среди — в този контекст извършеното от ВСС уволнение на председателя на Съюза на съдиите в качеството му на съдия буди безпокойство. В тези случаи ВСС не предприе ясни действия в защита на независимостта на съдебната власт. Цялостното впечатление е за неспособност да се спазва разделението на държавните власти, което има преки последици върху общественото доверие в съдебната система“, отбелязват от ЕК.

#доклад #доклад за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка #Европейската комисия #ЕК #България #съдебна система #независимост #Мирослава Тодорова #уволнение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници