Борисов ще почете паметта на евреите, депортирани от територията на Македония

Борисов ще почете паметта на евреите, депортирани от територията на Македония
A A+ A++ A

Българският премиер Бойко Борисов участва днес въввъзпоменателна церемония по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония.

Стотици хора от еврейската общност в Македония се събраха днес на паметника на жертвите на Холокоста в Скопие, за да почетат паметта на над 11 000 евреи, изпратени в нацистките лагери.
 
Церемонията започна със слово на Берта Николич, която е председател на еврейската общност в Македония. Тя припомни, че между 22 и 25 март хиляди евреи са били депортирани в лагера "Треблинка", сред които бебета, малки деца, болни и възрастни хора.
 
Премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че днес сме се събрали да почетем онези, които са загубили живота си, а това са евреите от Скопие, Щип и Битоля.
 
В церемонията участва и българският премиер Бойко Борисов, който пък припомни, че българската общност по онова време успява да спаси над 48 000 евреи и българският народ заслужава уважение заради това. "Днес скърбим за другите и затова сме тук, с поклон, със скръб към убитите", заяви още Борисов.

 
Накрая българският премиер завърши с това, че скърбим за тези, които не са успели да се измъкнат от нацистката машина.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници