ДПС: И 420 км магистрали няма да компенсират провала на ГЕРБ

ДПС: И 420 км магистрали няма да компенсират провала на ГЕРБ
Според Лютви Местан най-важният извод е, че едва ли ГЕРБ е в състояние да се самокоригира. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Провалът на ГЕРБ в мониторинговия доклад на Европейската комисия не може да бъде компенсиран и с 420 км магистрали, заяви заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

Прекият резултат от решението да се продължи и да се затегне мониторингът над България е, че страната ни скоро няма да види Шенген. Този провал на ГЕРБ не може да се компенсира не с 42 километра, а даже с 420 километра построени магистрали", коментира Местан във вторник черновата от 5-годишния доклад на Европейската комисия, цитиран от БГНЕС.

„От Движението за права и свободи с огорчение констатираме, че този доклад на Европейската комисия е откровено негативен за България. Бихме препоръчали на правителството този път да не се самозалъгва и да не влиза в ненужен спор и с опозицията и с обществеността дали докладът е положителен или отрицателен, защото има един самодостатъчен критерий за това – снема ли се или остава мониторингът. Понеже мониторингът не само остава, а има достатъчно силни знаци, че контролът и мониторинговите механизми биха били дори засилени, следователно и оценката за правителството е слаба", каза още Местан.

„Управлението на ГЕРБ е на път да загуби двете средни букви от абривиатурата си, защото не може да осигури европейското развитие на България. Искам да подчертая, че казваме това с истинско огорчение. Нито един отговорен български политик не би могъл да злорадства. Оценката е провокирана от проваленото управление на ГЕРБ, но за съжаление е за България като цяло", допълни той.

„Този доклад сваля маските, оголва неприятните истини за дефицитите в управлението на ГЕРБ и превръща в истинска гротеска високите оценки, включително и по шестобалната система, които управляващите продължават щедро си раздават. Ние смятаме, че истината е доста по-горчива”, посочи още заместник-председателят на ДПС.

По думите му това е първото правителство от Жан Виденов насам без реализирана стратегическа цел, без знаков, от гледна точка на историята, успех.

„Аз не знам от къде извира претенцията им да влязат в учебниците по история, но твърдя, че това е първото правителство, което няма знаков от гледна точка на историята успех", категоричен е Местан.

„Езикът на този доклад е най-безпощадният, най-откровеният. Няма ги политическите евфемизми. Няма го и евфемизмът за прословутата политическа воля на управлението на ГЕРБ”, смята той.

Според него от Европейската комисия ясно им казват, че политическата воля е нещо много важно, но само ако е подплатена с конкретни резултати.

„ЕК не разбира политическата воля като игра на думи, поза и закани за реформи, зад които да се крият реални управленски дефицити. ЕК разбира политическата воля като постигнати конкретни резултати. За първи път не само, че го няма изразът „политическа воля", но се отива по-нататък. България получава нов запис. Поне в черновия вариант на доклада се твърди, че ЕК не може да види посоката в българската политика. Това е най-страшното заключение", убеден е Местан.

„Независимо, че в черновия вариант не четем имена, става ясно, че ЕК е обезпокоена от отсъствието на функционален диалог между независимите власти в България. Когато стъпваш на свръхпретенцията, че от теб започва светът, че ти си моралният императив, че ти си последната морална инстанция, от която се раздават присъдите, много е лесно с това измамно и опасно самозаблуждение да замениш езика на диалога с езика на назиданието и на агресията и всичко това няма как да не се улови от безпристрастното наблюдателно око на ЕК", коментира той.

„Докладът изправя пред тежко изпитание страната и българските граждани, които сме убедени, че ще осъзнаят, че моделът ГЕРБ е изчерпан и има необходимост от друго управление с друг модел, с друга философия, способно да отговори на обективните критики в доклада", заявява зам.-председателят на Движението за права и свободи.

Според него най-важният извод е, че едва ли ГЕРБ е в състояние да се самокоригира.

„Ние затова твърдим, че е изчерпан моделът на властта ГЕРБ. Затова смятаме, че усилията на опозицията и на българските граждани трябва да се насочат към създаване на предпоставки за нова формула на властта с нова философия на властта, която да осигури европейската нормалност на България", уточни той.

Местан признава, че всяка партия, която вземе решение да номинира свои членове в състава на новия ВСС носи отговорността на това решение.

#Лютви Местан #ДПС #Европейската комисия #ЕК #Движението за права и свободи #ГЕРБ #България #мониторингов доклад #Жан Виденов #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници