Намериха убити словашки разследващ журналист и приятелката му

Намериха убити словашки разследващ журналист и приятелката му
A A+ A++ A

Словашки разследващ репортер и неговата приятелка бяха намерени убити в дома им. Двамата били застреляни, а полицията предполага, че нападението е свързано с работата на журналиста, предадоха световните агенции.

Труповете на 27-годишния Ян Куцияк и на приятелката му били намерени в неделя вечерта от полицията в дома им в град Велка Маца, източно от столицата Братислава.

Полицаите отишли в дома на журналиста след сигнал от притеснени роднини, които нямали връзка с него. Убийството може да е било извършено по всяко време в периода 22-25 февруари. Куцияк е бил застрелян в гърдите, а приятелката му в главата. Предполага се, че убийството е извършено от професионални килъри.

Журналистът е работил за електронното издание aktuality.sk. Неговите репортажи са били посветени основно на случаи на данъчни измами. Най-правдоподобната версия, по която работи следствието, е че убийството е свързано с работата му, пише БТА.

Ако се окаже, че убийството на журналиста е извършено заради неговите разследвания, това ще бъде небивала атака по свободата на медиите и демокрацията в Словакия", каза премиерът Роберт Фицо.

В последната си статия Куцияк разказа за бизнесмен, заподозрян, че продава на своите собствени компании апартаменти в жилищен комплекс. В статията журналистът подозира, че бизнесменът прави това, най-вероятно за да избегне плащане на данъци. Същият бизнесмен преди година заплашвал Куцияк заради друг негов репортаж. Тогава журналистът се оплакал в полицията.

Сега полицията ще разследва всички, които са имали контакти с журналиста и ще предостави защита на неуточнен брой репортери от електронното издание, за което убитият е работел.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино