Екоминистерството на Гърция даде зелена светлина за газовата връзка с България

Екоминистерството на Гърция даде зелена светлина за газовата връзка с България
Газопроводът е с дължина 180 километра, като 30 от тях преминават през територията на Гърция. Снимка: balkaninsight.com
A A+ A++ A

Министерството на околната среда, енергетиката и климатичните промени на Гърция даде зелена светлина за изграждането на гръцко-български газопровод от Комотини до Стара Загора.

Министерството одобри предварителното проучване за последствията за околната среда, съобщава в електронното си издание гръцкият в. „Прото тема", цитиран от БТА.

Газопроводът е с дължина 180 километра, като 30 от тях преминават през територията на Гърция. Тръбопроводът ще може да транспортира 3 млрд. кубични метра годишно като в бъдеще количеството може да достигне 5 млрд. кубични метра.

Съоръжението се строи от компанията „Интерконектор" (Interconnector Greece Bulgaria), в която участват Българският енергиен холдинг (БЕХ) и „Ай Джи Ай Посейдон" (IGI Poseidon) - консорциум между държавната гръцка компания за природен газ ДЕПА и италианската „Едисон" (Edison).

Изграждането на гръцко-българския газопровод е от стратегическо значение за региона, тъй като ще даде възможност за доставка на газ за България, а на следващ етап и на Румъния, от източници, различни от руския енергиен гигант „Газпром", посочва изданието. В момента руската компания е основен доставчик за Балканите.

Според предварителното проучване съоръжението ще има малки последствия за околната среда, които ще са краткосрочни и предотвратими.

Газопроводът няма да преминава защитени зони от общоевропейската мрежа Натура 2000 и се смята за сериозен фактор за развитие на цялата страна, превръщайки я в енергиен център на Балканите и Западна Европа, се посочва в проучването.

Окончателното решение ще бъде взето след предаването на крайното проучване за влиянието върху околната среда.

#България #Гърция #газова връзка #природен газ #БЕХ #„Газпром" #НАТУРА 2000

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници