ЕП с нови правила за прозрачност при случаи на пране на пари

ЕП с нови правила за прозрачност при случаи на пране на пари
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Европейският парламент въведе нови правила за прозрачност при случаи на финансиране на тероризъм или пране на пари. Правилата засягат и виртуалните валути. Евродепутатът Емил Радев, който е докладчик на Групата на ЕНП по този въпрос разказа, че сега вече борбата с прането на пари и с финансирането на терористични организации ще може да се провежда по-ефективно, предаде БГНЕС.

"Комисия граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент прие с огромно мнозинство петата директива за борба с пране на пари и финансиране на тероризъм, по която имам удоволствието да съм докладчик от страна на ЕНП. Въвеждат се нови моменти в борбата с прането на пари. Вече ще се виждат реалните собственици на фирмите, на доверителните фондове, регистрите ще бъдат публични. Също така се разкрива и анонимността при наемането на сейфове, разплащателни сметки. Всички те ще влязат в регистър и звената за борбата с прането на пари ще имат достъп до тях", коментира Емил Радев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.

За първи път тази директива се занимава и с виртуалните валути.

"Доставчиците на услуги с виртуални валути в ЕС вече ще се лицензират, а също така ще се наблюдава процеса, когато тези виртуални валути преминат в реални платежни инструменти. Разширява се кръгът на лицата, които трябва да наблюдават и да подават информация при пране на пари до компетентните органи. С новите моменти в петата директива ще се направи много по-добра и по-бърза борбата с пране на пари и - разбира се - ще се прекрати много опасното финансиране на терористични организации", каза още Емил Радев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ. 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници