НС промени Закона за авторското право

НС промени Закона за авторското право
източник:wikipedia.bg
A A+ A++ A

Под заплахата от санкции парламентът промени Закона за авторското право и сродните му права и въведе европейска директива, свързана с колективното управление на авторските и сродни права.

Тя трябваше да бъде транспортирана в родното законодателство до април 2016 г., но това не се случи.

"Сега, за да се оправи тази грешка и да се съобразим със започналата наказателна процедура и риска да плащаме по 20 000 евро на ден санкции заради това, че не сме приели директивата, се промени законът“, обясни Християн Митев от Обединени патриоти.

Според него законовите поправки са стъпка към демонополизация.

С промените се създава нормативна уредба за колективно управление на авторските права с цел по-добро управление, прозрачност и отчетност.

Определят се и изискванията за получаване на многотериториално разрешение за използване на музикални произведения онлайн.

Регламентират се правомощията на министъра на културата при осъществяването на контрола върху дейността по колективно управление, свързана с регистрацията на организациите и дружествата и контрол върху дейността им.

Колективното управление на права вече ще може да се извършва и от независими дружества за управление на права, получили регистрация в Министерството на културата. Сега действащите организации за колективно управление на права и техните тарифи ще се запазят.

Предвиден е 6-месечен преходен период, в който регистрираните организации да приведат в съответствие със закона уставите си.

Дава се и възможност на ползвателите на авторските права да искат промяна на тарифите.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници