Тръмп обеща US паспорти на деца-имигранти, но след 10 години

Тръмп обеща US паспорти на деца-имигранти, но след 10 години
A A+ A++ A

Американският президент Доналд Тръмп заяви в сряда, че е готов да подкрепи сделка, която ще осигури пътека за осигуряване на гражданство на т.нар "Мечтатели"... но след 10-12 години. Последното решение на Белия дом е ключово за около 800-те хил. имигранти, които са били доведени незаконно в страната някога като деца и сега са изправени пред депортиране през март, предаде БГНЕС.

"Ще преминем към нея", каза Тръмп пред журналисти за разпоредбата за гражданство. "Това ще се случи, в някакъв момент в бъдеще, след 10 -12 години." Въпреки че Тръмп не представи подробности около плана си, коментарите му бяха възприети като надежда, че в крайна сметка може и да се постигне споразумение.

БГНЕС припомня, че американските депутати се борят месеци от месеци да договорят компромисен вариант за статута на младежите от програмата за защита от депортиране на незаконни имигранти, влезли в САЩ преди пълнолетие (DACA). Задънената улица по въпроса беше и причината за тридневното спиране на федералното правителство. Програмата бе въведена през 2012 г. от предходния държавен глава на САЩ Барак Обама, позволявайки на около 800 000 нелегални имигранти да пребивават в страната, за да могат да учат или работят, ако са дошли в САЩ преди 16-годишна възраст. През септември тази година обаче, Доналд Тръмп обяви, че преустановява съществуването й, тъй като тя "жертва стотици хиляди американци, отнемайки им работните места".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници