189584 статии       |       383 интервюта       |       1524 снимки       |       38127 абоната       |      
USD 1.66794| EUR 1.95583| GBP 2.17283|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигнал

Размер на шрифта:   

БНБ към банките: Внимателно с жилищните кредити

19 януари 2018, петък / 09:33; Коментари: 0
Send to Kindle
БНБ към банките: Внимателно с жилищните кредити

БНБ предупреди търговските банки да внимават с отпускането на жилищни кредити, защото сериозният растеж на цените на недвижимите имоти крие опасности. В доклада си за състоянието на банковата система през третото тримесечие на 2017 г. централната банка съветва кредитните институции да бъдат по-консервативни при финансирането на икономически сектори и агенти с високи нива на задлъжнялост. Освен това БНБ предупреждава, че повишението на цените на недвижимите имоти няма да трае вечно и банките не трябва да занижават изискванията си за здравословно съотношение между размера на новоотпуснатите кредити и стойността на ипотекираните имоти.

Преди месец Европейската комисия също посочи страната ни като пример за тревожно надценен пазар на недвижими имоти в доклада си за прекомерните макроикономически дисбаланси. В България цените на жилищата растат с едни от най-ускорените темпове в Европа, което е обезпокоително на фона на високата задлъжнялост на бизнеса и домакинствата, смята Брюксел.

Засега агенциите за недвижими имоти твърдят, че пазарът се е успокоил и че двуцифрените ценови ръстове са само за имоти в най-предпочитаните квартали на София. Според бранша няма признаци за срив на имотния пазар, пише в. Сега. 

За прегряване на пазара на недвижими имоти предупреди преди ден и главният икономист на "Уникредит Булбанк" Кристофор Павлов. "Безпрецедентно ниските лихви и увеличението на заетостта и доходите през последните две години доведоха до засилено търсене на ипотечни кредити от домакинствата, изпреварващо кредитирането на корпоративния сектор. Тази тенденция ще продължи и през 2018 г., очаква се около 9% ръст на ипотечното кредитиране", смята Павлов. Според него обаче падането на лихвите ще се забави. Цената на жилищните кредити в момента се движи между 3 и 4%.

БНБ отчита подобрение на кредитния портфейл на банковата система. В края на септември 2017 г. размерът на отпуснатото финансиране за фирми и граждани е 56.1 млрд. лв., което е с 553 млн. лв. повече от предходното тримесечие. При заемите за бизнеса е отбелязано нарастване спрямо юни с 446 млн. лв., а кредитите за домакинства са нараснали с 249 млн. лв. Намаление е регистрирано при кредитите за други финансови предприятия, а в сектор "Държавно управление" общият им обем е останал непроменен.

В същото време депозитите продължават да растат - през третото тримесечие с 2.2 млрд. лв. (2.8%) до 81.4 млрд. лв. в края на септември 2017 г. Увеличение има на спестяванията на фирмите (с 1.5 млрд. лв.), на домакинства (с 448 млн. лв.) и други финансови предприятия (с 282 млн. лв.). Намаление се отчита само за сектор "Държавно управление" (с 54 млн. лв.).

Спрямо края на юни 2017 г. брутните необслужвани кредити и аванси са намалели с 1.7% (158 млн. лв.) до 9.3 млрд. лв. към края на септември 2017 г.

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО