Ципрас: Оптимист съм по въпроса за името на Македония

Ципрас: Оптимист съм по въпроса за името на Македония
A A+ A++ A

В интервю за следващия брой на в. „Неа селида“ гръцкият премиер Алексис Ципрас изрази оптимизъм за намиране на решение по спора за името на Македония.

„2018 е важна година за Гърция, не само защото след цели осем години се отваря един важен прозорец за намиране на решение за името. Убеден съм, че е дошло времето да вземем необходимите решения, за да оправдаем ролята на Гърция като водеща сила на Балканите, но и като опора на стабилността в един по-широк регион“.

Според Ципрас Гърция има пред себе си и икономически и геополитически предизвикателства, и е необходимо да се изгради – както в икономиката, така и във външната политика „ново динамично лице на модерна демократична държава, която инвестира в развитието, мира и изграждането на доверие, на държава, която върви напред и решава проблеми“.

Той отново отправи критика към опозиционната партия Нова демокрация, която засега заема позиция против, забравяйки за „историческата отговорност за нерешаването на проблема за името в миналото и да позитивното решение от Букурещ“.

Премиерът изразява надежда, че опозицията ще разбере, че въпросът за името на Македония не трябва да бъде предмет на вътрешнопартийни игри и ако има перспектива за решение, ще се създадат предпоставки за широк парламентарен консенсус.

#Алексис Ципрас #Македония #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници