Плевнелиев чака обективен евродоклад, въпреки ВСС

Плевнелиев чака обективен евродоклад, въпреки ВСС
Това е един 5-годишен период, който ще бъде обхванат, и в рамките на тия години се надявам Европа да бъде обективна и да види прогреса, защото такъв има, заяви държавният глава по време на посещението си във Велики Преслав. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев се надява 5-годишният мониторингов доклад на Европейската комисия обективно да отбележи прогреса на България, въпреки че „некоректното решение на ВСС" е отекнало и в Брюксел.

„Убеден съм, че това не е един обикновен доклад, това е един 5-годишен период, който ще бъде обхванат, и в рамките на тия години се надявам Европа да бъде обективна и да види прогреса, защото такъв има," заяви държавният глава, цитиран от БГНЕС, по време на посещението си във Велики Преслав.

По думите му, България не крие проблемите си, но настоява „както проблемите се поставят на масата, така и успехите да бъдат на масата".

Росен Плевнелиев все пак изказа опасение, че решението за отстраняването на съдия Мирослава Тодорова може да намери отражение в доклада.

„Това, което разбрах от докладите, въпреки че не ми беше ресор като министър на регионалното развитие и благоустройството, е, че винаги в последния момент те се променят, винаги нещо може да се случи. Виждате сега как едно неправилно решение на Висшия съдебен съвет за съжаление отекна много силно, не само в България, но и в Брюксел. Това ме кара да спестя коментарите по идващия доклад," обясни президентът.

Той заяви още, че разделянето на България от Румъния по пътя към Европа няма как да се случи, въпреки че пакетният модел е остарял.

„Оттук нататък със сигурност в Берлин, в Брюксел, Париж и Лондон, няма да има съгласие за това следващите държави, които идват и ще се присъединяват, да имат подобни пакетни решения," убеден е Росен Плевнелиев.

Според него в „пакетните" решения за две или повече държави никога не може да се постигне пълноценна обективност за постиженията на всяка страна.

„В някои отношение Румъния е проблемна, в други отношения България е проблемна," отбеляза Росен Плевнелиев и напомни, че по отношение на правораздаването и организираната престъпност в Румъния Европейската комисия няма притеснение, докато за България има.

Българският държавен глава изрази притеснение, че една демократична страна като Румъния е подкопала толкова силно устоите на демокрацията само за седмица.

„На политически чистки във възможно най-консервативната система, тази, която е свързана с демократичността и със солидарността, никъде не се гледа с добро око, още повече в Европа," категоричен е Росен Плевнелиев.

Той не пропусна да отбележи, че е едновременно оптимист, но и реалист.

„Оптимист съм, че докладът ще бъде коректен, но съм реалист, защото знам, че има още много какво да свършим. Така, както гледаме 5 години назад, аз искам да погледнем и 5 години напред," призова Росен Плевнелиев.

Той коментира и изказването на финансовия министър Симеон Дянков, че страната ни на този етап няма място в еврозоната така: „Важните думички са "на този етап".

„Еврозоната има много вътрешни проблеми, които да решава и е добре ние да наблюдаваме внимателно какво се случва там, но да не бързаме. България трябва да бъде готова. България трябва да отговаря на всички критерии. Трябва да спазва всички правила, но и да наблюдаваме процесите отвътре в еврозоната," смята президентът.

Той посочи, че бъдещето на България е в еврозоната, ком която рано или късно ще се присъедини, но на този етап било по-добре България да стои встрани и да наблюдава.

„Убеден съм, че Европа след кризата ще бъде много по-силна," заключи президентът.

#Росен Плевнелиев #ЕК #мониторингов доклад #Преслав #ВСС #Мирослава Тодорова #дисциплинарно уволнение #Румъния #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »