Ограниченията за работа за българи във Франция отпадат от есента?

Ограниченията за работа за българи във Франция отпадат от есента?
Франция харчи по 6 млн. евро годишно за за доброволното връщане на румънските и български граждани в родината им. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Има шанс ограниченията за работа за българи във Франция да отпаднат през есента, прогнозира сенаторката от партията на Зелените Алин Аршембо.

Тя съобщи, че Франция харчи по 6 млн. евро годишно за за доброволното връщане на румънските и български граждани в родината им.

„По-добре е тези няколко хиляди чужденци да работят. Така те ще имат достъп до образование и обучение за допълнителна квалификация. Заради преходните забранителни мерки сега младите българи и румънци във Франция след навършване на 16 години не могат да се ползват от възможностите за обучение, които имат останалите европейски граждани," обясни Алин Аршембо пред БНР.

Тя е вносител на проекторезолюция в Сената, която призовава правителството в Париж за незабавно отпадане на преходните ограничения за достъп на български и румънски граждани до трудовия пазар, които сега важат до 1 януари 2014 г.

„Надявам се да бъде подложена на гласуване от Сената в края на септември или началото на октомври. Това поиска моята политическа група. Всъщност няма нужда от приемането на нов закон по въпроса. Той зависи пряко от решението на правителството. Резолюцията на Сената представлява просто една позиция, препоръка, но във Франция това е от голямо значение," обясни Алин Аршембо по БНР.

Тя изрази надежда предложението й да бъде подкрепено с мнозинство в Сената, което да провокира президента Франсоа Оланд и правителството му да напишат писмо до ЕК, с което да декларират, че преходните ограничителни мерки във Франция отпадат.

По думите на Алин Аршембо, процедурата би могла да се осъществи много бързо, в рамките на няколко дни.

„От сегашната забрана за работа във Франция страдат най-вече българските и румънски роми," посочи сенаторът.

Въпреки че във Франция има около 4 млн. безработни, според нея ситуацията няма да се промени заради „едва няколко хиляди българи и румънци"

„Аз обаче предпочитам тези хора да могат да сключват трудов договор и да внасят осигурителни вноски в социалната система. Финансово за Франция е по-добре да има легално работещи хора, отколкото те да се трудят на черно без да плащат данъци и осигуровки," посочи още Алин Аршембо.

#Франция #България #работа #ЕК #Франсоа Оланд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници