Станишев: ЕК няма да прекрати мониторинга, въпреки че трябваше

Станишев: ЕК няма да прекрати мониторинга, въпреки че трябваше
Сергей Станишев подкрепи правителството на Румъния ппо процедурата за импийчмънт и в четвъртък се срещна с премиера Виктор Понта в Брюксел. Снимка: ПЕС
A A+ A++ A

Лидерът на БСП и Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев е скептичен, че механизмът за проверка в областта на правосъдието и вътрешните работи ще бъде прекратен.

„Очаквам обективен доклад на ЕК с отчитане на резултати. Лошото е, че няма да има прекратяване на мониторинга, което показва, че правителството не се справи с тази задача," заяви Сергей Станишев по БНР.

Той припомни, че механизът за сътрудничество и проверка беше създаден преди 5 годни за срок 5 години.

„3 години от неговото действие са в мандата на ГЕРБ. Лятото на 2009 г. ние получихме за първи път поощрителен положителен доклад. Още тогава казах, че целта на България трябва да бъде този механизъм да бъде прекратен след изтичането на 5-годишния период," посочи Сергей Станишев.

Според лидера на социалистите, една държава членка на ЕС трябва да е в състояние да реши проблемите си за такъв период.

За Шенген председателят на ПЕС и на БСП припомни, че за да бъде една страна член на Шенген, то трябва да бъдат изпълнени някои критерии.

„Не е демократично и европейско да се поставят допълнителни условия. България трябва да бъде приета в Шенген, след като е изпълнила условията за членството. Не може да се поставят допълнителни условия, които създават нови критерии и които се оценяват вече с друг механизъм," категоричен е Сергей Станишев.

Червеният лидер определи ситуацията в Румъния като „политически остра" заради процедурата по импийчмънт на президента Траян Бъсеску и предстоящия референдум.

„Хората ще се произнесат. Има изострена реакция от ЕС, най-вече от ЕНП. Това е изцяло легитимна процедура. Преди две години ГЕРБ се опитаха да направят импийчмънт на българския президент с много по-слаби основания. Виктор Понта е категоричен, че всички демократични стандарти трябва да бъда спазени. Това е голямата разлика между нещата, които се случват в Унгария, България или Румъния," обясни Сергей Станишев.

Според него е очевидно, че в Румъния се нарушават конституционни норми.

„Не е тайна, че Траян Бъсеску неведнъж се е намесвал по силов начин в работата на правителството на Румъния, това е нарушение на конституционните принципи. Президентът има и преки отговорности за икономиката на страната и за политиката в страната, която се е водила в последните години," подчерта Сергей Станишев.

За това как може да приключи този референдум, лидерът на БСП и ПЕС отказа да се ангажира с прогноза.

„Референдумът е нещо рисково. В Унгария Виктор Орбан направи цялостна промяна на Конституцията, без да се консултира с унгарския народ, а тук е едно легитимно решение, което ще мине през одобрението или неодобрението на гражданите на Румъния. Не виждам защо се създава толкова голям проблем," каза още Сергей Станишев.

#Сергей Станишев #ПЕС #БСП #ЕК #мониторингов доклад #Румъния #Траян Бъсеску #Виктор Понта #импийчмънт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"