Идея: Европейската директива за авторското право

Идея: Европейската директива за авторското право
A A+ A++ A

Една от актуалните теми пред Европа е темата за приемане на директива, уреждаща авторското право. От директивата се очаква да хармонизира отделните законодателства на страните членки на ЕС, за да може да заработи успешно единният дигитален пазар. На единия цифров пазар на Европа се гледа като на новия успешен бизнес модел, чрез който Европа няма да е изоставаща зад Америка и Азия, както е в момента. Въпреки работата по предложената Директива и направените по нея промени и корекции, по-рано през декември в Брюксел Естонското председателство на Съвета на ЕС не можа да достигне мнозинство за нейното приемане. Това означава, че Българското европредседателство ще трябва да намери онези компромисни решения, които да спечелят одобрение.

„Това е невероятна възможност за България, особено в областта на цифровата политика, където в момента се разискват редица важни въпроси. Във връзка конкретно с Директивата за авторското право, България ще трябва да реши какъв да е подходът за закрила на публикациите в пресата при цифрово използване, например – споделя Струан Бартлет, изпълнителен директор на NewsNow.co.uk, първият и водещ сайт-агрегатор за новини във Великобритания.“

Авторските права в цифровото пространство несъмнено се нуждаят от осъвременяване, като новата директива трябва да защитава интересите на всички участници – творци и артисти- изпълнители, издатели, продуценти, онлайн платформи и потребители. Многобройни са въпросите, които очакват решение, което да бъде подкрепено от мнозинството. Трябва ли да има филтриране на информацията, трябва ли да пращаме „Данък линк“, как да се гарантира свободният достъп до информация и още много. Отговорите на тези въпроси трябва да са и решения за сегашната фрагментираност на цифровата карта на Европа, те трябва да балансират европейското интернет пространство, а не да го централизират.

„Директивата за авторското право е създадена от и за големите издателства в Германия и другаде. Тя ще ограничи достъпа на гражданите до информация. Освен това ще навреди на малките и независими издатели в ЕС, които разчитат на платформи като Google и Facebook, за да достигнат до читателите си – добавя Струан Бартлет. – Когато подобно законодателство беше въведено в Испания и Германия, всички малки издателства отчетоха много по-нисък трафик от преди. Не е редно да създаваме закони в Европейския съюз, които да са в полза само на големите и силни компании, а в случая – издатели, за сметка на малките.“

Очаква се новата директива не да въвежда рестрикции, а да се погрижи достъпът до информация, наука и прочие да бъде максимално свободен, не да бюрократизира, а да демократизира дигитална Европа, не да блокира, а да подпомогне модернизирането и дигитализацията на Стария континент.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници