Парламентът ратифицира изменението в Договора за ЕС

Парламентът ратифицира изменението в Договора за ЕС
От това изменение не произтичат финансови ангажименти за България и не се разширяват областите на компетентност, предоставени на Европейския съюз с Договорите, заяви Николай Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народното събрание ратифицира изменението в Договора за ЕС, необходимо за създаването на Mеханизъм за стабилност в еврозоната, съобщиха от МВнР.

Европейският механизъм за стабилност е единият инструмент, с който ЕС ще разполага за справяне с икономическата и дългова криза в еврозоната, посочват от външното ведомство.

„Вторият инструмент ще бъде Договорът за стабилност, координация и управление в Икономическия и паричен съюз," обяви министърът на външните работи Николай Младенов, който представи от името на вносителя законопроекта за ратификацията на изменението в чл. 136 от Договора за функциониране на ЕС.

„От това изменение не произтичат финансови ангажименти за България и не се разширяват областите на компетентност, предоставени на Европейския съюз с Договорите," заяви Николай Младенов.

Външният министър посочи, че България не е член на еврозоната, но участва активно в изработването на общите решения с цел стабилизиране на еврозоната и възстановяване на европейската икономика.

Проследявайки общата рамка на действията на страната ни в ЕС, Николай Младенов подчерта, че България усвоява много успешно европейските средства, като тази година са сключени договори за 78% от предвидените средства и са разплатени 25% от вече реализираните проекти.

За сравнение, през 2009 г. са били сключени договори за 18% и са били разплатени едва 1% от тях.

„Тези усилия са част от правителствената политика за постигане на устойчив икономически растеж, но не и за сметка на финансовата стабилност," подчерта външният министър на България.

Парламентът ратифицира изменението на чл. 136 от Договора за функциониране на ЕС с 84 гласа за, 2 против и 14 въздържали се народни представители.

#Николай Младенов #ЕС #договор за ЕС #еврозона #МВнР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници