Иран отрича да е доставял ракетите изстреляни по Рияд

Иран отрича да е доставял ракетите изстреляни по Рияд
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Иран отрича обвиненията на Саудитска Арабия и САЩ, че има общо с доставките на ракетите, изстреляни от бунтовниците хути към Рияд, съобщава БиБиСи.

Говорител на външно министерство коментира, че Иран "няма връзка с Йемен" и че страната е "блокирана и такава възможност изобщо и не съществува".

Саудитската армия съобщава, че е прихваната ракетата на юг от Рияд. Няма съобщения за повреди или жертви. Хутите обявиха, че са изстреляли ракета "Буркан Н2" към двореца "Ал Ямама" в Рияд вчера "в отговор на жестоките престъпления, извършени от американско-саудитската агресия срещу хората от Йемен".

Коалицията заявява, че ракетата е била "насочена към Риад и към цивилните и населените места". Атаката доказва "продължаващото участие на иранския режим в подкрепа на въоръжената група хути с качествени способности в ясно и очевидно несъобразяване" с две резолюции на Съвета за сигурност на ООН, допълват те.

По-късно постоянният представител на САЩ в ООН заяви, че ракетата "носи всички отличителни белези на предишни нападения, използващи оръжия, предоставени от Иран".

"Всички трябва да действаме заедно, за да разкрием престъпленията на режима в Техеран и да направим всичко необходимо, за да сме сигурни, че ще получат посланието. Ако не го направим, тогава Иран ще докара света до по-дълбок и разширяващ се регионален конфликт", коментира Ники Хейли пред Съвета за сигурност на ООН.

Иранският говорител на външното министерство Бахрам Касеми заяви, че страната е "достатъчно смела, за да обяви подобни действия и политики" в Йемен, ако въобще има такива.

"Оръжията, използвани днес от Йемен, са останали от предишните правителства. Сега можем да видим, че за да се защитят от постоянни атаки, Йемен започва производство на оборудване на местно ниво и това е естествено", коментира той пред иранската телевизия al-Alam.

Днес сутринта външният министър Мохамад Джавад  Зариф нарече обвиненията на Хейли "провокативни, целенасочени и опасни" и заяви, че ще ги обсъди на заседанията на ООН и с генералния секретар.

"Те се опитват да скрият подкрепата си за бомбардирането на невинни йеменци чрез такива обвинения", обясни той пред официалната информационна агенция "Ирна".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници