„ЮрАктив": България и Румъния пред провал на първия си голям изпит

„ЮрАктив": България и Румъния пред провал на първия си голям изпит
Румънският премиер Виктор Понта беше в Брюксел в четвъртък, ден след като българският му колега също се срещна с ръководителите на ЕС. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

От „ЮрАктив"; Превод: БГНЕС

България и Румъния са на път да се провалят на първия си голям изпит от присъединяването си към ЕС на 1 януари 2007 г. с предстоящото публикуване на ключовите доклади за напредъка им по реформирането на правоприлагащите органи.

Румъния е изправена пред безпрецедентни критики заради предполагаемите опити на новото й правителство да установи контрол върху демократичните баланси, а България е подложена на напрежение заради предполагаемите близки връзки между представители на правителството и организираната престъпност.

Румънският премиер Виктор Понта беше в Брюксел в четвъртък, ден след като българският му колега също се срещна с ръководителите на ЕС.

Политическите събития в България показват, че както Букурещ, така и София не трябва да се надяват на добри новини от доклада по Механизма за сътрудничество и оценка, който ще бъде публикуван на 18 юли.

Висшият съдебен съвет уволни в четвъртък съдия Мирослава Тодорова, която си спечели репутацията на най-острия критик на този орган, широко възприеман като инструмент на политици и на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Премиерът Бойко Борисов нарече решението „провокация", целяща да се подкопаят усилията на правителството му да подобри имиджа на страната.

Случаят с Мирослава Тодорова илюстрира продължаващата борба за власт между изпълнителната и съдебната власт в България, които се обвиняват взаимно в обслужване на мафията.

Но самият Борисов наля масло в огъня, като заяви по време на среща с блогъри, че записан телефонен разговор, в който той говори за необходимостта от „защита" на противоречив бизнесмен от митнически проверки е автентичен.

Миналата година България беше залята от изтекли записи на подслушани разговори, които първоначално бяха насочени към вътрешния министър Цветан Цветанов, а сега са съсредоточени към Бойко Борисов. Записите вероятно са били направени от ДАНС, националната агенция по сигурност на страната, но след това изтекоха във в. „Галерия" - таблоид, свързан с Алексей Петров, спорна фигура, определяна от мнозина като най-могъщия враг на Бойко Борисов.

В един от записите премиерът инструктира директора на Агенция Митници Ваньо Танов да спре разследване срещу противоречивия бизнесмен Михаил Михов, собственик на бирена фабрика, като заявява, че „поел ангажимент" да не го закача.

На 30 март 2011 г. Михов (47 г.) беше открит мъртъв в хотелска стая. Вдовицата му също почина през май. Според непотвърдени информации, ЕК била безкрайно обезпокоена от записите, в които самият премиер признава, че е наредил „защитата" от митнически проверки на бизнесмена.

Говорителят Марк Грей заяви, че ЕК е напълно наясно с твърденията за подслушване на телефонни разговори, но не може независимо да заяви дали премиерът е признал, че думите му са верни.

В Румъния левият Социал-либерален съюз на премиера Виктор Понта иска да свали от власт консерватора Траян Бъсеску. Съюзът спечели мнозинство в парламента, за да го отстрани от длъжност и сега Бъсеску очаква референдума на 29 юли, който може да доведе до свалянето му.

Правителството на Понта издаде също така множество извънредни укази, предизвиквайки безпокойство, че се опитва да избягва конституционните проверки и баланси и да отстъпи от демократичните си задължения.

На пресконференция с лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев Виктор Понта заяви, че е пристигнал в Брюксел, за да се срещне с лидерите на европейските институции и на европейските политически партии, за да каже, че правителството му е решено да спазва всички европейски стандарти и ценности.

„Румъния няма да се превърне в нов повод за притеснение за европейските й партньори," изтъкна той.

В отговор на въпрос на „ЮрАктив" дали се страхува, че страната му може да бъде лишена от членство в Шенген заради настоящото политическо напрежение в Румъния, Сергей Станишев заяви, че има ясни правила и критерии за членство в Шенген, които са изпълнени от България и Румъния.

„Не е демократично, честно, последователно да прибавяме нови политически или други условия," заяви Сергей Станишев.

Очаква се въпросът за присъединяването на България и Румъния в Шенген да бъде включен в дневния ред на срещата на Съвета по правосъдие и вътрешен ред през септември.

Но съдейки по различните изявления, направени неотдавна от политици, събитията в Румъния вероятно ще отложат вземането на решение за неопределено време.

#„Юрактив" #България #Румъния #Сергей Станишев #Виктор Понта #Бойко Борисов #Цветан Цветанов #Мирослава Тодорова #Михаил Михов #София #Букурещ #ЕК #Шенген #мониторингов доклад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"