Дянков проверява дали Първанов е ловувал в двореца „Кричим“

Дянков проверява дали Първанов е ловувал в двореца „Кричим“
Поръчал съм и проверка дали Първанов просто е снимал лопатарите, защото там не може да се прави лов от 30 години, става въпрос по закон, и е интересно защо са били тези посещения, заявява Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепремиерът Симеон Дянков има намерение да провери дали експрезидентът Георги Първанов е ходил на лов за лопатари в бившия царски дворец „Кричим“, става ясно от стенограмата на правителственото заседание в сряда.

Досега „Кричим“ е бил собственост на Управление „Безопасност и охрана“ (УБО) при Тодор Живков, след това попада под контрола на Национална служба „Охрана“, а с решението на Министерски съвет от сряда за него ще се грижи Министерството на финансите.

„В последните пет години единственият държавник, посещавал двореца „Кричим“, е бившият президент Георги Първанов. Поръчал съм и проверка дали просто е снимал лопатарите, защото там не може да се прави лов от 30 години, става въпрос по закон, и е интересно защо са били тези посещения“, изразява съмнения вицепремиерът.

По думите на Симеон Дянков преди Георги Първанов управникът, който най-често е посещавал двореца „Кричим“, е Людмила Живкова и имало доста разписи по какъв начин цялото село е ходило да й помага да ловува.

„Между другото, връзката с Министерството на финансите освен ролята на временен домакин е, че всъщност там есенно време са били разписвани на работни срещи голяма част от държавните бюджети в началото на миналия век“, разказва още вицепремиерът.

Тук Бойко Борисов се намесва, за да поясни решението на правителството: „Предоставя се на Министерството на финансите, за да може да се грижи. Там може да се подготви и максимално да се пази и в същото време при толкова пари, които държавата дава всяка година за него, да може да се използва по някакъв начин – дали за изложби, дали за подписване на договори или нещо от този род, когато имате. Отговорен за него е Симеон Дянков. Това е едно прекрасно място и аз съм бил там преди 10-ина години, 12 може би, когато царят дойде точно, и оттогава не съм го виждал, но беше уникално“.

„НСО и УБО са се грижили добре за „Кричим“, така че исторически е запазено много добре и точно смятаме да го използваме за исторически конференции. Там между другото Борис ІІІ е скъсал заповедта за депортация на евреите през 1943 година. Александър Стамболийски през 23-та година се опитал да се добере дотам, преди да го убият, и са го хванали близко до това място, така че е важно за българската история0“, допълва още Симеон Дянков.

Преди два дни Симеон Дянков обяви, че с решение на кабинета „Борисов“ дворецът става публична държавна собственост и от есента ще бъде отворен за граждани.

Неотдавна Върховният касационен съд реши окончателно, че бившият цар Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза не са собственици по право на двореца, а защитата на царското семейство обяви, че ще заведе дело в Страсбург.

Миналата пролет парламентарната антикорупционна комисия направи проверка на Георги Първанов по сигнал на природозащитник, за да се установи кой плаща разходите за ловните експедиции и скъпите му пушки.

Депутатите обаче не откриха данни за нарушения и корупция. Тогава от комисията съобщиха, че той няма трофей от архар, както се твърдеше, а другите му трофеи са регистрирани според изискванията на закона.

#лов #НСО #Людмила Живкова #Георги Първанов #„Кричим“ #дворец #Министерски съвет #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"