Спряха държавната субсидия за железниците

Спряха държавната субсидия за железниците
70% от парите, с които разполагат в БДЖ "Пътнически превози", са напълно блокирани заради необслужван заем. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на финансите спря държавната субсидия за БДЖ.

70% от парите, с които разполагат в БДЖ "Пътнически превози", са напълно блокирани заради необслужван заем. От компанията успокоиха, че проблемът ще бъде решен до дни, предаде bTV.

Близо 13 милиона лева месечна издръжка са под въпрос. Толкова са нужни на "Пътнически превози" за заплати и жп транспорт.

Заради стар необслужван заем от Световната банка от Министерството на финансите спират субсидията с аргумента, че са натрупани задължения, които трябва да чисти държавата.

По думите на шефа на Пътнически превози Методи Христов обаче бенефициент на 90% от заема от 95 милиона долара е НКЖИ.

„Всъщност това, което е ползвало сегашното БДЖ, е 10 %, така че този договор в голямата си степен е отишъл за нуждите на НКЖИ," каза Христов.

Официално обаче получател по заема е БДЖ, тъй като през 1995-а дружеството все още е било смесено. Засега няма да бъдат спирани заплати или влакове, категорични са в железниците.

Междувременно от Министерството на финансите запазиха пълно мълчание и отказах да обяснят, защо слагат ръка върху държавната субсидия за железниците и защо Сметната палата започва сериозна ревизия в БДЖ. Появиха се и подозрения, че парите се спират заради предстоящата проверка от Сметната палата.

Едва след приключването й ще стане ясно, дали в холдинга има нарушения.

#БДЖ #държавна субсидия #дълг #заем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници